Bődületes drágulás előtt a sztrádajegyek, holott Szlovákia autópálya-hálózata sehol nincs a szomszédos országokéhoz képest

camera

1

Bődületes drágulás előtt a sztrádajegyek, holott Szlovákia autópálya-hálózata sehol nincs a szomszédos országokéhoz képest

Fotó: TASR (illusztráció) 

Megosztás

2022-ben több mint egy évtized után az éves sztrádajegy tarifája 50-ről 60 euróra emelkedett, a konszolidációs csomag keretében viszont most újabb, ezúttal jóval drasztikusabb áremelés jön.

A kormány szerdán fogadta el Jozef Ráž közlekedési miniszter javaslatát, amely szerint az éves autópálya-jegy a jelenlegi tarifa felével, 90 euróra emelkedik.

Példátlan lépésről van szó, amely azt eredményezi, hogy drágább lesz a sztrádajegy, mint Ausztriában vagy Svájcban, ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákiának jóval kisebb az autópálya-hálózata. A Hospodárske noviny utánanézett, mennyibe kerülnek az autópályák más európai országokban, a meglévő hálózatot figyelembe véve.

A legdrágább autópályák messzemenően Magyarországon vannak: jövő évtől akár 150 eurót is kérhetnek az éves jegyért, holott tavaly még 120 euró alatt volt. A különbség viszont az, hogy a déli szomszédunknál több mint ezer kilométerrel hosszabb autópálya-szakasz áll a közlekedők rendelkezésére, mint Szlovákiában.

Az éves autópálya-jegy szlovákiai ára hasonló lesz, mint Ausztriában és Csehországban, bár előbbiben 1749, utóbbiban pedig 1363 kilométer a teljes autópályahossz.

Románia hasonló kiterjedésű autópálya-hálózattal rendelkezik, mint Szlovákia, ott viszont mindössze évi 28 euró a sztrádajegy.

Németországban továbbra is ingyenesen használhatják a személygépkocsik az autópályákat, Svájcban pedig mindössze évi 43 eurót fizetnek.

Szlovákiában nemcsak az éves autópálya-jegy ára emelkedik. Lényegesen drágul az augusztusban bevezetett egynapos jegy is, amelynek ára 5,40-ről 8,10 euróra emelkedik. A 10 napos viszont olcsóbb lesz: 12 euró helyett 10,80-ba kerül majd, az egy hónapos ára pedig szinte változatlanul 17,10 euró lesz.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program