Lehet, megtalálták Csehországban az árvíz újabb halálos áldozatát - Brünnben, a folyóból húzták ki egy férfi holttestét

camera

1

Lehet, megtalálták Csehországban az árvíz újabb halálos áldozatát - Brünnben, a folyóból húzták ki egy férfi holttestét

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Csehország nemcsak Szlovéniából, hanem Belgiumból is kap szárítókat a pusztító árvizek utáni károk felszámolására. Erről a központi válságstáb megbeszélése után csütörtökön Prágában tájékoztatott Vít Rakušan Csehország miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere.

Hozzátette: horvátországi és németországi kollégáival is tárgyal a segítségnyújtásról. Elmondása szerint Csehország további saját szárítók beszerzését is fontolgatja – tette hozzá a TASR által figyelt Cseh Rádió szerint.

Az árvizek következményeinek felszámolása kapcsán csütörtökön csaknem 500 katonát és hozzávetőleg 80 felszerelést telepítenek Csehország különböző helyeire. Az amerikai MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgép és a cseh hadsereg két helikoptere is segít – jelentette be Karel Čapek, a védelmi minisztérium szóvivője.

Körülbelül 30 ezer háztartás van továbbra is áram nélkül van – közölte a ČEZ Distribuce.

Csütörtökön délelőtt még 55 helyen volt érvényben valamelyik árvízvédelmi riasztás, és mintegy tucatnyi helyen volt a harmadik, legmagasabb veszélyfokozat. A Rožmberki-tó alatti Lužnica folyó extrém árvíznek minősített szintre emelkedett, ami 50 éves víznek felel meg.

Az iRozhlas honlap szerint Petr Fiala Csehország miniszterelnöke azt mondta, hogy az árvíz utáni állami segélyek miatt valószínűleg módosítani kell az idei állami költségvetést.

Az árvizek következményeinek felszámolása mellett Csehországban a regionális tanácsok és a szenátus egyharmadának választására is készülnek, amelyeket pénteken és szombaton tartanak. Ezzel összefüggésben Rakušan miniszter arról tájékoztatott, hogy minisztériuma „kulcsrakész” választásokat szervez öt árvíz sújtotta faluban.

Hozzátette, további kéttucatnyi önkormányzat – bonyodalmakkal, de „többé-kevésbé segítség nélkül” – önállóan tudja majd megszervezni a szavazást. A belügyminisztérium kézikönyvet készített az ebben a helyzetben lévő önkormányzatok számára arról, hogyan készítsék elő és hajtsák végre a választásokat nem szabványos körülmények között. A választásokhoz kapcsolódóan is több mint százan kérték az árvíz sújtotta területekről a személyi igazolványok gyorsított kiadását.

A pusztító áradások után 560 ember maradt a morva-sziléziai régió evakuációs központjaiban, és még nem térhetnek vissza otthonaikba. Az iDNES.cz hírportál szerint Josef Belič kapitány tájékoztatott erről. Hozzátette, hogy 400 evakuált személy van Ostravából. A térségben összesen 12 ezren éltek a kitelepítési lehetőséggel, egy részük rokonoknál keresett menedéket.

A rendőrség további három rablási esetet rögzített ebben a régióban, összesen hatot. A rendőrség szóvivője pontosította, hogy két biciklilopásról és egy solymászatból hangosító berendezés lopásáról van szó Bohumín városában.

Eközben a brünni rendőrség a lakosság segítségét kérte annak a férfinak az azonosításához, akinek holttestét a rendőrbúvárok húzták ki a Svratka folyóból szerdán. Ha bebizonyosodik, hogy a férfi az árvíz áldozata, számuk Csehországban hatra emelkedik. A hatóságok eddig öt áldozatot és nyolc eltűnt személyt tartottak nyilván.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program