Danko azzal henceg, hogy kiharcolták az 5 százalékos áfát az éttermeknek, kártyán keresztüli borravalós rendszert vezetnének be

camera

1

Danko azzal henceg, hogy kiharcolták az 5 százalékos áfát az éttermeknek, kártyán keresztüli borravalós rendszert vezetnének be

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

A koalíciós SNS olyan javaslatokra is rábólintott a konszolidációs csomagot illetően, amelyeket korábban maguk is bíráltak. Sikerült viszont kiharcolniuk a csökkentett áfakulcsot a gasztroszektorban.

Alig egy nappal azt követően, hogy a konszolidációs csomag részleteit bemutatták, szerdán máris módosításokat jeletettek be. A kormány a szerdai ülésén úgy módosította az államháztartás konszolidációját célzó intézkedéscsomagot, hogy az alacsonyabb általános forgalmi adóval (ÁFA-DPH) nagyobb mértékben támogassa a gasztronómiai ágazatot.

Ez a támogatás további 110 millió euróba kerül, amit a pénzügyi tranzakciókra kivetett magasabb adóból, illetve a cégekre kivetett adókból pótolnak majd. Erről a kormányülés után Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter tájékoztatott.

“Megegyeztünk abban, hogy nagyobb mértékben szeretnénk támogatni a gasztronómiát. Beszéltünk róla, hogy a szálláshelyekre vonatkozóan 5 százalékos áfát határozzunk meg. Itt visszatérünk a 23 százalékra. Támogatni fogjuk viszont a gasztronómiát. Az éttermi étkezésekre eddig 23 százalékos áfát határoztunk meg, ezt 5 százalékra csökkentjük” – magyarázta Kamenický.

“Ötszázalékos adót harcoltunk ki a gasztroszektornak. Kártyán keresztüli borravalós rendszert készítünk a pincéreknek, amely adómentes lesz. Az élelmiszerek áfacsökkentését szorgalmaztuk. Természetesen meg kell felelnünk a koalíciós partnereknek olyan intézkedések elfogadásával is, amelyeket korábban kritizáltunk. Az SNS parlamenti frakciója sok más intézkedéshez elvben ragaszkodott” – idézte az SNS vezetőjét a Hospodárske noviny.

Andrej Danko kiemelte, hogy a válság ellenére 100 millió euróval több jut a sportra, miközben a sportegyesületek már 20 millió euróval többet kaptak.

Az SNS elnöke szerint hamis az az információ, hogy a konszolidációs intézkedések áremelkedést okoznak, mert végső soron nemcsak a hiány csökkentéséhez járul hozzá, hanem sok téren az embereket is segíti.

“Nem kerülhetjük el az állami költségvetés konszolidációját, és olyan intézkedéseket kell hoznunk, hogy olcsóbb jelzáloghiteleket és stabilitást tudjunk garantálni az embereknek. Azt akarjuk, hogy a családi költségvetések ne omoljanak össze, segítsünk a kisvállalkozásoknak és szorgalmazzuk a minimálnyugdíjak növekedését” – magyarázta Danko.

Kapcsolódó cikkek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program