Csallóközi fotós, aki bejárta a világot – Ollé Iván 10 éve a Forma 1 világában

camera

22

Csallóközi fotós, aki bejárta a világot – Ollé Iván 10 éve a Forma 1 világában

Fotók: Cséfalvay Á. András (KATT a címlapfotóra a fotógalériáért!) 

Megosztás

Ollé Ivánnak köszönhetően betekintést nyertünk a Forma1 kulisszái mögé. A csallóközi fotós testközelből fényképezi a futamok legnagyobb sztárjait. 10 év a Forma 1-ben című kiállítás megnyitóján jártunk a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, amely néhány hét erejéig ad otthont a fotókiállításnak.

A megnyitó elején megszólaltak a forma1es autók hangjai. Dunaszerdahely városának az alpolgármestere, Puha György, Szeleczky Ádám, az M4 Sport Forma 1-es utazó riportere, valamint Takács Tímea a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatónője is köszöntötték a vendégeket, emellett megosztották elismerő gondolatokat a fotókiállítás főszereplőjével.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy nemcsak alpolgármesterként, hanem Forma 1 rajongóként köszönthetem Csallóközben ezt a nem mindennapi rendezvényt. A Forma 1 megérkezett Dunaszerdahelyre! A művész úrnak köszönjük, hogy a kiváló eredményeivel városunk jó hírét viszi nemcsak az országhatáron belül, hanem az országhatáron kívül is” – a fotókiállítást megnyitotta Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere.

„A Slovakia Ringen kezdtem a fotós karrieremet, aminek köszönhetően eljutottam egy magyarországi újsághoz. Sorban jöttek a felkérések, de a legnagyobb 2015-ben jött, amikor is eljutottam Monacoba. Az elején hihetetlen érzés volt felfogni azt, hogy én egy Forma1 futamon vagyok, mint fotós” – nyilatkozta a Paraméternek Iván.

A sebesség és a szenvedély megörökített pillanatait láthatják a kiállításra érkezők. A motorsport legnagyobbjai között mozoghat, néhányukkal személyes kapcsolatot is kialakított. Ott volt a kanadai futamon, az Ausztrál és a Kínai Nagydíjon, és még sok más jelentős futamra is eljutott. Kezdetben a Forma 1 Magazin fotósaként fotózott, de mára eljutott oda, hogy a saját nevével akkreditálhat a versenyekre. Az elmúlt 10 év egyaránt nyújt betekintést a kemény munkába, valamint a fejlődésbe is.

Ollé Iván a fotókiállítás megnyitója után elárulta nekünk, hogyan is jutott el a Forma 1-ig:

„A Forma 1-be nem egyszerű bekerülni sem, de talán bent maradni még annál is nehezebb. A bekerüléshez mindenképpen fel kell mutatni olyan eredményeket, olyan munkát, ami egyáltalán megüti a Forma 1 szintjét. Ezt követően már folyamatosan egyre jobb szintet, egyre jobb fotókat kell biztosítani.„

Kérdeztük arról is, hogy a versenyeken hol szokott elhelyezkedni: „Általában a hét elején fel szoktam állítani a tervet, hogy az adott versenyen hol fogok elhelyezkedni, és honnan hová fogok menni. Előfordul, hogy az időjárás miatt ezt módosítani kell, de nekem a legtöbbször szabad mozgásom van a pályán. A fotósok számára is vannak szabályok, amiket be kell tartanunk, meg van adva, hol vannak a veszélyzónák, ahová semmiképpen nem mehetünk.”

Elárulta, hogy a versenyzők nagy része barátságos, sokakhoz oda lehet menni beszélgetni. Kiemelte, hogy Lewis Hamilton valamivel zárkózottabb, de a megfelelő pillanatban őt is meg lehet közelíteni.

„A személyes kedvencem Mika Häkkinen, akivel mindig jó találkozni és beszélgetni. A fotók közül az egyiken látható Fernando Alonso balesete, ami meghatározó volt számomra, mivel nagyon közel hozzám csapódott be a falba, ez konkrétan Ausztráliában volt. 2021-ben a Max Verstappen győzelme volt számomra a legkülönlegesebb pillanat, na meg az ezt követő ünneplés, ami éjjelekig tartott. Szeretem a hangulatot a pályán, de igazából annyi dolog történt az elmúlt 10 évben, hogy nehéz lenne csak egyet kiemelni.”

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program