Ficóék pénztárcája vastagabb lett, de az adóemelésüket a hétköznapi emberek fizetik meg

Post Image

Ficóék pénztárcája vastagabb lett, de az adóemelésüket a hétköznapi emberek fizetik meg

Headphones icon
05:06
camera

2

Ficóék pénztárcája vastagabb lett, de az adóemelésüket a hétköznapi emberek fizetik meg

Robert Fico (TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Amióta a kormánykoalíció megpendítette, milyen módon kívánja rendezni az államkincstár helyzetét, mindenki oszt meg szoroz, hogy mit hozhat – pontosabban, mit húzhat ki a zsebünkből – a következő év. Ha az ellenzéki közgazdászoknak lesz igaza, nem sok jóra számíthatunk.

Inflációt okoz az áfanövelés?

Itt van kapásból a legerősebb kormányon kívüli csoportosulás, a progresszív PS, amelyik egyenesen azt mondja, hogy a kabinet úgynevezett konszolidációs intézkedése odavág mindenkinek. Konkrétan azt állítják Michal Šimečkáék, hogy a megszorító csomag éves szinten mintegy ezer eurós pluszkiadást jelent majd egy háromgyermekes család számára, mivel az áfa durva megemelése a gazdaság minden ágazatába begyűrűzik. Azt sem árt tudni az ellenzéki párt szerint, hogy az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése nem egyenlíti ki ennek az adófajtának a növelése 23 százalékra, mivel az egyéb áruk sokkal nagyobb részt képeznek a képzeletbeli fogyasztói kosárban. Tehát az áremelkedés jelentős lesz és mindenkit érinteni fog, ami azt is eredményezheti, hogy a pénzromlás jövőre meghaladja majd az 5 százalékot, miközben a reálbérek meg csökkenni fognak. Ódor Lajos is hozzászólt a témához, és ezt meg is bocsáthatjuk neki, elvégre a gazdaság viselkedésének szakavatott ismerője a korábbi kormányfő. Ő úgy véli, Robert Fico kormánya tíz hónap alatt csak azt bizonyította, hogy nem fog magán spórolni, a konszolidáció terhét pedig a hétköznapi emberekre hárítja. Hiszen míg Ficóék jelentősen növelték a saját fizetéseiket, mindenki másnak 23 százalékra emelték az áfát. 

A piac diktál

Ráadásul az alapélelmiszerek csökkentett adója sem azt jelenti a szakértők szerint, hogy azokért kevesebbet fogunk fizetni az üzletekben. A Költségvetési Felelősségi Tanács elnöke úgy látja, az alacsonyabb áfa nem jelenik meg azonnal az árakban. Arról nem is beszélve, hogy a gazdaságban nem lehet hosszú távon szelektív áfakulccsal alacsonyabb árakat kikényszeríteni, mert azt előbb-utóbb felszívja a kereskedők árrése. És ez nem a “kapzsiságuk” miatt van így, hanem az alacsonyabb ár miatt megnövekedett kereslet miatt, ami arra sarkallja őket, hogy ismét emeljék a piaci árakat.

Bajban lehet a könyvpiac

A könyvpiac sem ússza meg Ficóék politikáját: januártól várhatóan 23 százalékra emelkedik a könyvek áfakulcsa, ami a szlovákiai magyar könyvkereskedőknek fájhat a legjobban. Magyarországon ugyanis csak 5 százalékos a könyvekre kivetett áfa, vagyis 18 százalékos különbség lehet az árakban csak az adó miatt. Magyar könyvesboltok zárhatnak be Szlovákiában, ha megvalósul a kormány terve. Ám a pénzügyminiszter szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen a várható áremelkedés nem okoz majd gondot a lakosságnak, mivel könyveket különben is csak a tehetősebb réteg vásárol magának.

Drága mulatság sztrádát használni

Aztán itt van a sztrádamatrica brutális drágítása is, ami azért nem túl korrekt, mivel az ország – a szomszédokhoz képest – alig büszkélkedhet autópályával. A közlekedési miniszter azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az éves autópálya-jegy a jelenlegi tarifa felével, azaz a jelenlegi 60-ról 90 euróra emelkedjen. Összehasonlításképpen Románia hasonló kiterjedésű sztrádahálózattal rendelkezik, mint Szlovákia, ott viszont egy évre mindössze 28 eurót kell leperkálni, és a dúsgazdag Svájcban is mindössze évi 43 eurót köhögtetnek ki a sofőrökkel.

Újabb dunaszerdahelyi gyilkosság került terítékre

Közben egy 1998-ban elkövetett dunaszerdahelyi gyilkossággal kezdett foglalkozni a Nagyszombati Járásbíróság, amely eset kapcsán felmerült, hogy a vélt tettes lelőtt egy férjet, és ha már így alakult, akkor az özvegyet meg feleségül vette. A gyanú szerint mindez Kádár Krisztián lelkén szárad. Ennek a bizarr történetnek van egy hasonlóan hírhedt szereplője, mégpedig a hullát eltüntető “Csonti”. Ez utóbbi személy, azaz a Sátor Lajos-féle maffia kivégzőosztagának központi alakja lesz a koronatanú, akinek az állításaira épül a vádirat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program