Lázban ég Dunaszerdahely, elkezdődött a Csallóközi Vásár!

camera

28

Lázban ég Dunaszerdahely, elkezdődött a Csallóközi Vásár!

Fotók: a szerző 

Megosztás

Néhány napig, egész pontosan vasárnapig a vásár határozza meg Csallóköz központjának vérkeringését. Ismét itt az alkalom, hogy morogjunk az árakon, csörögjünk a zenei és gyerekprogramokon, szédüljünk a körhintákon, és hogy találkozzunk ismerőseinkkel és ismeretlenekkel.

Dunaszerdahely idén szerencsés olyan szempontból, hogy a múlt heti áldatlan időjárás már nem befolyásolja a vásár megrendezését, a ritkán látott mennyiségű csapadékot már elitta a föld, most pedig kitűnő, kellemes, napos idő fogadja a látogatókat. Ahogy arra a vásárra érkező megyei elnök, Jozef Viskupič is felhívta a figyelmet a csütörtök délutáni hivatalos megnyitón, a kerület központja, Nagyszombat nem volt ilyen szerencsés, hiszen ott még el kellett halasztani az elmúlt hétvégére tervezett vásárt.

„A vásár egy lehetőség arra, hogy a hagyományainkat tiszteljük, bemutassuk, valamint köszönetet mondjunk az apáinknak, nagyapáinknak és dédapáinknak, hogy minden igyekezetükkel, elszántságukkal olyanná alakították és olyan állapotban adták át a régiónkat, mint amilyennek most ismerjük, aminek köszönhetően idén is megünnepelhetjük a gazdáinkat, borászainkat és mindenkit, aki a vásár ideje alatt meg akarja mutatni a munkáját”

– húzta alá a megyeelnök, aki beszéde elején magyarul mondott köszönetet, a végén pedig ráadásul ugyancsak magyarul üdvözölte a jelenlévőket Nagyszombat megyében és Dunaszerdahelyen.

Hájos Zoltán polgármester vendéglátóként arra hívta a figyelmet, hogy idén is már bizonyára mindenki türelmetlenül várta a vásárt, ami „mindig megújul és számos meglepetést is tartogat”. „A vásárnak óriási idegenforgalmi jelentősége is van, azon túl, hogy a népi hagyományok és kulturális örökségünk megőrzése is a célja.

Fontos, hogy a többnapos rendezvény keretén belül megszerettessük fiataljainkkal a népdalokat, néptáncokat, bemutassuk számukra a régi korok mesterségeit, teret adjunk a kézműves termékek készítőinek. Fellépési lehetőséget biztosítunk a fiataljainknak, hogy megmutassák tehetségüket, bemutassák, hogy nagy lelkesedéssel és szorgalmas felkészüléssel megszerzett tudásukat”

– hangsúlyozta a polgármester, majd megnyitotta a 42. Csallóközi Vásárt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program