Az egyéni vállalkozókat is vállalkozói számlanyitásra kényszerítené a Pénzügyminisztérium javaslata

camera

1

Az egyéni vállalkozókat is vállalkozói számlanyitásra kényszerítené a Pénzügyminisztérium javaslata

Ladislav Kamenický (Fotó: TASR) 

Megosztás

A szaktárca által javasolt tranzakciós adó bevezetése egyben arra kötelezi az ország minden vállalkozóját, hogy üzleti pénzügyeit legkésőbb 2025 április elsejétől az úgynevezett vállalkozói bankszámlákon keresztül kezelje.

A tranzakciós költségek

A kormány által a hét elején bemutatott konszolidációs csomag részét képezi a Ladislav Kamenický által vezetett Pénzügyminisztérium azon javaslata is, hogy a szlovákiai vállalkozók – beleértve az egyéni vállalkozókat – minden egyes banki átutalását, maximum 40 eurós összegig, 0,40 százalékos adó terhelje. Mindebbe beletartoznak olyan átutalások is, mint az egészségügyi biztosítás vagy a beszállítók kifizetése, vagy épp az üzleti célokból használt telefonok havi költségei – derül ki a HNonline beszámolójából.

A konszolidációs csomagról

A vállalkozói számlanyitás lehetősége persze nem újdonság, ahogy azt a szaktárca szóvivője Pavol Kirinovič nyilatkoztata is mutatja, mely szerint már most is számos vállalkozó rendelkezik ilyen számlával, eddig azonban ez a kisvállalkozók számára teljesen önkéntes alapon működött, míg a jövő év április elsejével kötelezővé válik.

Üzleti- és magánélet szétválasztása

Kamenický az intézkedést megindokolva arról számolt be, hogy számos (elsősorban egyéni) vállalkozó intézi személyes és üzleti utalásait ugyanarról a számláról, ezzel kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy “ezt a rendszert meg kell tisztítani és elválasztani egymástól a kettőt”. A tárcavezető ezzel összefüggésben azt állította, hogy jelenleg is folyamatban van egy megbeszélés a bankokkal, ennek keretein belül pedig azt szeretnék elérni, hogy ezt a fajta számlanyitást és fenntartást ingyenesen, vagy legalábbis kedvezményes áron biztosítsák a vállalkozók számára, ez a kedvezmény pedig szerinte azokra is vonatkozna, akik még korábban nyitottak ilyen számlát.

A Szlovák Bankszövetség nyilatkozatából azonban az derül ki, hogy a miniszter állításai nem teljesen igazak. Bár tény, hogy említésre került már a kedvezményes vállalkozói számlák témája, erre csak a lakossági kötvényekről szóló megbeszélés keretein belül tértek ki, részletes tárgyalásra pedig egyelőre nem került sor. Mindemellett meg kell említeni, hogy a Bankszövetség arról számolt be, nyitott a további tárgyalásokra, előtte azonban elemezni szeretnék a törvénymódosítás bankszektorra gyakorolt hatásait.

Vannak itt még kérdések

A vállalkozói számlanyitás jelenlegi költségei nagyban eltérhetnek az egyes bankok közt, így lehetséges az, hogy míg a Fio banka és az mBank gyakorlatilag ingyenesen biztosítja ezt a szolgáltatást, addig a ČSOB az úgynevezett “speciális üzleti csomag” részeként pusztán a számlanyitásért 60 eurót kér el. Utóbbi esetében azonban azt is hozzá kell tenni, hogy kevesebb szolgáltatás mellett elérhetőek ennek olcsóbb alternatívái is, 15 és akár 7 eurós költség ellenében.

A Finančný kompas ügyvezető igazgatója, Matej Dobiš és a Moneyhoon pénzügyi platform társalapítója, Dušan Michelko azonban felhívták a figyelmet egy lehetséges problémára. Szerintük ugyanis egyelőre kérdéses, hogy az egyes bankok a jelenleg is elérhető szolgáltatások száma mellett hajlandóak lesznek-e olcsóbb alternatívákat kínálni a vállalkozói számlák nyitására, ha pedig mégis így lenne, előfordulhat, hogy ennek költségeit a magánszemélyek számlanyitása és számlavezetése során szeretnék visszaszerezni, ami mindenki számára emelné az ide tartozó költségeket.

A konszolidációs csomag ellenzéki kritikái

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program