Elkezdte az új útlevelek kiadását a belügyminisztérium (FOTÓK)

camera

16

Elkezdte az új útlevelek kiadását a belügyminisztérium (FOTÓK)

Fotók: Belügyminisztérium 

Megosztás

Új külsővel és biztonsági elemekkel ellátott útleveleket kezdett kiadni a belügyminisztérium, amit azok kaphatnak már meg, akik legkorábban szeptember 17-én kérvényezték a dokumentumot. A tárca képviselői a pénteki sajtótájékoztatón mutatták be az új útlevelet.

„Úgy vélem, hogy az új modern szlovák útlevelek dizájnja méltó a 21. századhoz. Ami a legfontosabb, hogy az emberek rendelkezésére áll, nem áll fenn az állapot, mint nyáron volt, amikor nem mindenki kapta meg a dokumentumot a törvény által meghatározott időn belül” – nyilatkozta Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

Martin Hrachala, a belügyminisztérium informatikai, telekommunikációs és biztonsági részlegének a vezérigazgatója szerint az új útlevél már újgenerációs chipet és mikronyomatot is tartalmaz. Egyes elemek ráadásul csak UV-fény alatt láthatók.

Hrachala szerint az útlevelek hamisítása azért is lesz bonyolultabb, mert minden kétoldalának egyedi a dizájnja. Az összes megyeváros látható rajtuk, valamint az UNESCO listáján szereplő nyolc szlovák kulturális műemlék. Elmondása szerint az új útlevelet a tárca belső munkatársai készítették.

Patrik Krauspe, a belügyminisztérium államtitkára hozzátette, hogy a tárca hamarosan a személyi igazolványok új dizájnját is el akarja készíteni. Elmondása szerint a minisztérium az elkövetkező napokban kaphatja meg az iratok személyre szabásához szükséges új berendezéseket.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program