Az Orvosok Szakszervezete is bírálja a kormány konszolidációs tervét

camera

1

Az Orvosok Szakszervezete is bírálja a kormány konszolidációs tervét

Forrás: LOZ - Facebook  

Megosztás

Az Orvosok Szakszervezete (LOZ) szerint a konszolidáció egészségügyet érintő része újabb orvosok külföldre távozását eredményezi majd.

A LOZ pénteki (09.20.) sajtótájékoztatója során felszólította a kormányt, hogy ne rombolja tovább azt a 2022-es memorandumot, amelyben 2100 orvos egyezett bele felmondása visszavonásába a szakszervezet nyolc követelésének fokozatos teljesítéséért cserébe, ugyanis a szakszervezeti tagok bármikor készek a túlórák és a sürgősségi ügyeletek megtagadására – derül ki a TASR közleményéből.

A szakszervezet nehezményezi, hogy az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, ahol a kormány konszolidációs csomagja értelmében bércsökkentésekkel kell számolni nem csak most, de az elkövetkező években is. Ezzel egy időben a LOZ emlékeztetett, hogy már most is hatalmas orvos- és nővérhiánnyal néz szembe az ország, a csomaggal pedig a kormány azt fogja elérni, hogy Szlovákia “külföldre képezi majd” az egészségügyi személyzetet.

Bár a szakszervezet tisztában van a konszolidációs intézkedések szükségességével, elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyébként is hiányokkal küszködő egészségügyi ágazaton akarnak spórolni a bérek 3 százalékos csökkentésével. Emellett a LOZ bírálja a szociáldemokrata kormány azon tervét, mely a kórházakat részvénytársaságokká alakítaná, szerintük ugyanis ez az állami kórházak privatizációjához vezetne. Ezzel egy időben felszólították a kormányt, hogy módosítson az egészségügyet érintő intézkedéseken ezzel is hozzájárulva a társadalmi béke megőrzéséhez.

A konszolidációs csomagról

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program