Alaposan ráfizethet jövőre, aki gázzal fűt, Ficóék egyelőre bagóznak rájuk

camera

1

Alaposan ráfizethet jövőre, aki gázzal fűt, Ficóék egyelőre bagóznak rájuk

Fotó: Pixabay - illusztráció 

Megosztás

A Fico-kormány által tervezett ÁFA-emelés a jelenlegi 20%-ról 23%-ra alaposan felhúzhatja a gázszámlát, ugyanis a gázárat kitevő összes komponens ára emelkedik.

A kormány egyelőre abban egyezett meg, hogy az ÁFA a villanyáram esetében 20-ról 19%-ra csökken, míg a gáz és a távhő esetében azonban nem érvényes ez a csökkentett tarifa. Ladislav Kamenický miniszter ezt a Hospodárske noviny szerint az Európai Bizottság szabályaival magyarázza.

Az INESS intézet elemzője, Radovan Ďurana a HN-nek nyilatkozva meglepettségének adott hangot, hogy csak a villanyáramra érvényes a csökkentett tarifa, mivel a gázzal és távhővel fűtők számláit ez alaposan megemelheti.

A HN megszólította a Magna nevű alternatív beszállítót, amely szerint a gázárplafon nélkül, amely már elvileg nem lesz érvényben, megawattóránként 44 euró lesz a gáz ára. A cég eladási részlegének munkatársa, Monika Kollariková szerint ez az idei, kompenzált árhoz képest mintegy másfélszeres emelkedés.

A kormány elemzői is figyelmeztettek rá nemrég, hogy ha már nem lesz érvényben a gázárplafon, akkor a legtöbbek háztartásra vonatkozó D2-es tarifacsoportban 32%-kal emelkedhet meg a gázszámla, míg a D3-asban 33%-kal. Ez viszont még nem foglalja magába az ÁFA-emelést.

Hogy a kormány hagyja-e, hogy ennyire felszökjön a gázszámla, azt egyelőre nem tudni a HN szerint, Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter ugyanis csak annyit jelzett, hogy azokon segítenek, akik rászorulnak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program