Ficót akkor is életfogytiglan kell majd eltartanunk, ha belebukik a drága cirkuszba

Post Image

Ficót akkor is életfogytiglan kell majd eltartanunk, ha belebukik a drága cirkuszba

Headphones icon
07:32
Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Lássuk be, egyáltalán nem kell ahhoz liberális progresszívnak lenni, hogy melegebb vidékre küldje minden egyes állampolgár, értsd áldozat, Robert Fico kormányát. Konkrétan mert az általuk belengetett gazdasági statárium majdnem felér egy polgárháborúval. Ők, az elkövetők ezt a lepusztult államkincstár konszolidációs csomagjának keresztelték. A lényege pedig mindössze annyi, hogy miként kell hivatalosan meglopni az állampolgárok tömegeit, ha egyéb ötletünk nincsen. Egyértelmű, hogy a tervezett brutális adóemelések ostora, bármit mesél is róla a propagandagépezetük, csakis a kiszolgáltatott állampolgárokon csattan majd. Mert ha esetleg olcsóbb is lesz majd esetleg a karalábé meg a sárgarépa, egészen biztosan nem fűthetnek majd zöldséggel télen. Ennyit arról a mézesmadzagról, hogy minimalizálnák néhány élelmiszer DPH-ját. Miközben a gazdaság minden egyes szegmensében rekordmagasságú adóelvonással szorongatnak majd. Így hát csak hígagyú híveik meg szolgalelkű lakájaik veszik majd be a rizsát, hogy ami lesz ebben az országban január elsejétől, az nem fog fájni.

Egekbe szökhet a gáz ára

Nézzük mindjárt itt az elején, mire számíthatunk majd a közelítő télen. A száraz tények szerint arra, hogy A Fico-kormány által tervezett DPH-emelés a jelenlegi 20%-ról 23%-ra, alaposan felhúzhatja a gázszámlát. Nyilvánvaló, hiszen a gázárat alkotó összes komponens ára emelkedik. Egyáltalán nem a levegőbe beszélünk, mert a kormány elemzői is arra figyelmeztettek, ha már nem lesz érvényben a gázárplafon, akkor a háztartásokra vonatkozó D2-es tarifacsoportban 32%-kal emelkedhet meg a gázszámla, míg a D3-asban 33%-kal. Ami viszont még nem foglalja magába az adóemelést.

Tessék belegondolni, ha netán Robert Fico most ellenzékben lenne, milyen véresszájú uszítással hergelné a közvéleményt a kormány ellen. Minimum éhséglázadásokkal fenyegetőzne például, méghozzá nem csak naponta, hanem akár óránként! Jelenlegi áldozatai, mármint a közemberek tömegei meg jó esetben csak néznek most, mint a moziban. Rosszabb esetben pedig azokon az ellenségképeken kérődznek, amelyeket vezérük és alattomos társasága szervál nekik.

Nem mindenkit fogtak a falon

Szerencsére nem mindenkit fogtak a falon. Itt van például az Orvosok Szakszervezete meg az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarája. Előbbiek szerint a Fico-féle konszolidáció egészségügyet érintő része újabb orvosok külföldre távozását eredményezi majd. A szakszervezet azt nehezményezi, hogy az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, ahol a kormány konszolidációs csomagja értelmében bércsökkentésekkel kell számolni nem csak most, de az elkövetkező években is. Ezzel egy időben arra emlékeztettek, hogy már most is hatalmas orvos- és nővérhiánnyal néz szembe az ország, a csomaggal pedig a kormány azt fogja elérni, hogy Szlovákia “külföldre képezi majd” az egészségügyi személyzetet. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy az egyébként is hiányokkal küszködő egészségügyi ágazaton akarnak spórolni a bérek 3 százalékos csökkentésével. Emellett bírálják az önmagát szociáldemokratának megénekelt kormány azon tervét is, amely a kórházakat részvénytársaságokká alakítaná. Szerintük ugyanis ez az állami kórházak privatizációjához vezetne. Ami a gyengébbek kedvéért „csak“ annyit jelent, hogy borsos árat kellene fizetni mindenkinek valamennyi egészségügyi vizsgálatért és beavatkozásért. Szép új világ vár ránk nemde?

Az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarája is visszautasítja a kormány konszolidációs intézkedéseit, amelyek meggátolják a nővérek, a szülésasszisztensek és a többi egészségügyi dolgozó bérének emelését. Ők is arra figyelmeztetnek, hogy ez csak elmélyíti a szakemberhiányt. Elfogadhatatlannak tartják egyszersmind a kormány elvárását, hogy a nővérek és ápolók arra dolgozzanak, hogy csökkenjenek az állam adósságai. Sajnálatosnak tartják, hogy a kormány az egészségügyi tárca beleegyezésével kitárja az ajtót a nővérek és szülésasszisztensek újabb exodusa előtt. Meggyőződésük, hogy a kormány konszolidációs intézkedései lassítják a bérek valorizálását, és ez a már most is rendkívüli nővérhiány mellett azt eredményezi, hogy további gyakorlott nővérek hagyják el az országot. A fiatalok pedig, akiknek a helyükre kellene lépniük, a tanulmányaik befejezése után inkább azonnal külföldre mennek majd.

Hát így állunk, miközben Robert Ficót életfogytiglan kell majd eltartaniuk a választópolgároknak. Méghozzá akkor is, ha netán megint belebukna abba a drága cirkuszba, amit kormányzásként tuszkol most le a választópolgárok torkán. 

Nicsak, egy fekete náci!

Tetszik, nem tetszik, ilyen most mifelénk a világ. Egyáltalán nem vicces, nem igaz? Mivel azonban itt a víkend, közreadunk valami keser-édes konfektet is. Arról szól, hogy nem csak Közép-Európában teremnek gazember és balfácán politikusok. Ha hiszi valaki, ha nem, van az Egyesült Államokban, konkrétan Észak-Karolinában egy kormányzói tisztségéért induló republikánus tag, Mark Robinsonnak hívják, aki 10 évvel ezelőtt egy pornóoldal üzenőfalára írt botrányos kijelentéseket. Többek között azt, hogy “visszaállítaná a rabszolgaságot”. Mostanában meg több alkalommal agresszív transzellenes üzenetekkel operál, annak ellenére, hogy korábban arról írt, milyen szívesen néz transzpornót, mivelhogy perverz ő… Ami pedig plusz hab ezen a hihetetlen tortán, az annyi, hogy ez a új rabszolgaságért síkra szálló tökfilkó egy néger, elegánsabban szólva, egy afroamerikai ember. Aki többek között fekete nácinak is minősítette már magát. Van kérdés, trumpisták?

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program