Kritikus napok előtt Szap község, küzdenek a lakosok a belvízzel (fotók+videó)

camera

13

Kritikus napok előtt Szap község, küzdenek a lakosok a belvízzel (fotók+videó)

Cséfalvay Á. András felvételei a szapi Bika és Kis utcákban készültek 

Megosztás

A Dunához legközelebb eső dunaszerdahelyi járásbeli Szap községben kedd estétől harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a falu önkéntes tűzoltói és lakosai küzdenek a belvízzel, már segítségül hívták a csiliznyáradi és balonyi önkénteseket is.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint a szapi mérőállomásnál tíz nappal ezelőtt, még nyugalmi helyzetben 111 centiméter is volt a Duna vízszintje, a csütörtök délelőtti tetőzéskor viszont 925 centimétert mértek ugyanitt. A különbség több mint 8 méter. Körülbelül csütörtök este kilenc után kezdett apadni, azóta mintegy 80 centit, pénteken este fél tízkor 839 centimétert mértek.

camera

13

Kritikus napok előtt Szap község, küzdenek a lakosok a belvízzel (fotók+videó)

A Duna vízszintjének változásai szeptember 10-től mostanáig - Forrás: SHMÚ 

„Mi esünk a legközelebb a Dunához, itt minden áradáskor megmutatkozik a talajvíz, most pedig igazán. Az árhullám előtt jelentős esőzések voltak és felázott a föld, most harcolnunk kell ezzel” – jegyezte meg Miklós Ferenc, Szap polgármestere.

Amióta kedden este bejelentette a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak az önkénteseik, és szivattyúzzák a vizet az udvarokról, kertekből, utcákról.

„Dolgoznak a falu munkásai is, minden technika, ami a falué vagy a tűzoltóké, kint van. A mai napon az egyik utcában annyira megteltek az udvarok, hogy segítséget kértem a szomszédoktól, Balonytól és Nyáradtól, mí]y már három tűzoltóautó van kint és szívatjuk a vizet a falu laposabb részeire” – fejtette ki.

Kérdésünkre, hogy tapasztalataik szerint meddig állhat fenn még a jelenlegi helyzet, azt válaszolta, hogy szakemberek véleménye szerint is minden árvíz más, ezért nehéz megjósolni. „Kint vannak a gátőrök is, de senki nem tudja megmondani, mi lesz. Pozsonynál is 930 centit jeleztek előre és jóval több lett a vége. Mi álljuk a sarat, csináljuk a dolgunkat, mentjük az ingatlanokat, ingóságokat, de kritikus éjszaka áll előttünk” – húzta alá.

Ezt azzal magyarázta, hogy miután kiszívatták a vizet a leginkább érintett udvarokról, továbbra is fennáll a veszélye, hogy visszajön, mivel az áradás továbbra is jelentős nyomást gyakorol a talajra.

Elmondta, hogy ugyanakkor azért kezdtek szivattyúzni, mert az egyik ház legfelső bejárati lépcsőjéig ért fel a víz. Emiatt egyelőre nem volt szükség senkinek sem ideiglenes szállást találni.

„A szakemberek mondják, hogy nem biztos, hogy jó döntés, mert ha a talajvizet szivattyúzzák, az ugyanúgy visszajön. Ezt várjuk most. Bízom benne, hogy apad a Duna és a talajvíz már nem fog ilyen agresszívan viselkedni, mint amikor árad” – fogalmazott.

Miután az árvízvédelmi készültséget a járási hivatalnál jelentették, a polgármester reméli, hogy a belügyminisztériumon keresztül kompenzálják majd a kiadásaikat az üzemanyagra, munkagépekre és a folyamatosan dolgozó önkéntesek ellátására.

„Bízunk abban is, hogy másfajta segítséget is kapunk. Gondolok itt arra, hogy a faluban nem a legjobb a vízelvezető árkok minősége, be vannak nőve ágakkal, bokrokkal, gyomokkal. Ezt orvosolni kell azonnal, ki kell azokat tisztítani, hogyha jönne még egy áradás, akkor ne akadályozzák azt, hogy a faluból ki tudjon folyni a víz” – hangsúlyozta.

Fehér Ferenc, a járási tűzoltóság igazgatója is tud a szapi helyzetről, és közölte, felajánlották a segíséget, készenlétben van ugyanis 12 ezer homokzsákjuk, de egyelőre nem volt szükség a bevetésükre.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program