Egy eddig ismeretlen Mozart műre bukkantak Lipcsében

camera

1

Egy eddig ismeretlen Mozart műre bukkantak Lipcsében

-illusztráció- (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

A lipcsei zenei könyvtár felfedezett egy eddig ismeretlen, 12 perces mű partitúráját Wolfgang Amadeus Mozarttól a gyűjteményében. A CBS televízióra hivatkozva számolt be erről a lipcsei városi könyvtár sajtószolgálata, amit a TASR is átvett.

A mű címe Serenate ex C, és Carl Ferdinand Becker gyűjteményéből származik. Feltételezhető, hogy Mozart az 1760-as évek közepén vagy végén írta. A kompozíció hét miniatűr részből áll, vonóstrióra – két hegedűre és egy csellóra – készült.

A sajtószolgálat közleménye szerint az előkerült partitúra nem Mozart eredeti kézirata, hanem egy 1780 körül készült másolat. Nem ismert, ki írta le Mozart művét.

A darabot a Köchel-jegyzék, Mozart zeneműveinek archívuma új kiadásának előkészítése során találták meg. A művet Ganz kleine Nachtmusik (Nagyon kis éji zene) névre keresztelték. A katalógust és a művet csütörtökön mutatták be Salzburgban. A németországi premierre szeptember 21-én kerül sor a lipcsei operában.

Mozartot a bécsi klasszicizmus egyik legjelentősebb képviselőjének tartják. Gyermekként kezdett komponálni, élete során több mint 600 művet alkotott, köztük 16 misét, 14 operát és mintegy 50 szimfóniát.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program