Elkezdett apadni a Duna Helemba közelében, a válságstáb dönt majd az út megnyitásáról

camera

1

Elkezdett apadni a Duna Helemba közelében, a válságstáb dönt majd az út megnyitásáról

Fotó: Paraméter 

Megosztás

A Duna vízszintje csökkeni kezdet az érsekújvári járásbeli Helemba község környékén. A folyó péntek este (szeptember 20.) tetőzött - közölte a TASR.

A harmadrendű út azonban továbbra is víz alatt van, és lezárva marad visszavonásig. Újra megnyitásáról a válságstáb dönt majd. “Arra számítunk, hogy ez a következő napokban megtörténik” – erősítette meg Jakub Takáč, a Nyitrai Megyei Önkormányzat (NSK) képviselője.

A község egyetlen elérhető útját a szlovák oldalról szerdán (szeptember 18.) délelőtt zárták le. Mivel a magyar oldali út is víz alatt van, az Ipoly fölötti nemzetközi híd, amelyet a Duna emelkedő vízszintje árasztott el, szintén zárva marad.

A község jól kezeli a rendkívüli helyzetet, készenlétben vannak az önkéntes tűzoltók, és a hadsereg segít az ellátás biztosításában. “Az ilyen helyzetekre felkészültek a faluban. A helyi élelmiszerbolt is elegendő készletet halmozott fel. A magas vízszint próbára tette a vasúti felüljáró alatti árvízvédelmi gátat a megyei úton, a helyi önkéntesek pedig további gátakat építettek a falu körül. A rendkívüli helyzet alatt gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak, sokan közülük még munkába sem mentek” – mondta a nyitrai megyefőnök, Branislav Becík, aki a helyszínen értékelte a helyzetet.

Helembán és a közeli Kovácspatakon jelenleg 255 fő tartózkodik szociális szolgáltatások intézményeiben. Eddig két lakónak volt szüksége orvosi segítségre, az önkéntes tűzoltók és a hadsereg biztosította számukra az egészségügyi szállítást.

A regionális közlekedési vállalat Párkány–Helemba buszjárata továbbra is csak Párkány és Garamkövesd között közlekedik. Helemba és Párkány között a közlekedést kiválasztott nemzetközi vonatok biztosítják. “Szerdán három járat közlekedett mindkét irányban, amelyek megálltak Helembán. Csütörtökön egy negyedik járat is érkezett Párkány felől. Az emberek eddig kihasználták a vonatokat, a faluból közvetlenül a vasúti megállóhoz szállítja őket az Arriva vállalat busza, amely itt maradt a faluban” – mondta Izrael Gergely polgármester.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program