Dróntalálat érte egy, a zaporizzsjai atomerőműhöz tartozó alállomás transzformátorát

camera

1

Dróntalálat érte egy, a zaporizzsjai atomerőműhöz tartozó alállomás transzformátorát

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

A tájékoztatás szerint a drón által megrongált alállomás az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű területének közvetlen közelében található és szerepe van a létesítmény infrastrukturális létesítményeinek áramellátásában - közölte az MTI.

Az ellene irányuló támadás potenciális veszélyt jelent az atomerőmű biztonságára” – állt a közleményben.

A sajtószolgálat szerint az állomás dolgozói bekapcsolták az atomerőmű infrastrukturális létesítményeinek áramellátását biztosító tartalékrendszert, így szavatolva a biztonságos működést. A közlemény kitér arra is, hogy az összes biztonsági paramétert ellenőrzés alatt tartják, a háttérsugárzás nem haladja meg a természetes értékeket.

Pénteken a nap folyamán ukrán dróntámadás érte Enerhodar polgári infrastruktúráját. Személyi sérülés nem történt.

Eduard Szenovoz, az enerhodari közigazgatás vezetője kijelentette, hogy az ukrán támadások Enerhodar infrastruktúrája ellen rendszeressé váltak, ami közvetlenül kihat a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára. Mint mondta, az ukrán fél szinte a teljes tüzérségi arzenálját beveti, valamit FPV drónokkal is támad.

A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, a blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve egyaránt. Ukrajna megtámadását követően, 2022 októberében, a létesítményt Oroszország az ellenőrzése alá vonta.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program