Lassan apad a Duna Komáromnál, az árvíz által okozott károk helyreállítása hetekig is eltarthat

camera

1

Lassan apad a Duna Komáromnál, az árvíz által okozott károk helyreállítása hetekig is eltarthat

Fotó: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

A Duna péntek (szeptember 20.) reggel tetőzött Komáromnál, amikor a vízszint elérte a 833 centimétert. A vízszint csökkenni kezdett, de a szakértők lassú apadást várnak.

A károk helyreállítása és az ezzel kapcsolatos munkálatok ezért akár több hétig is eltarthatnak – tájékoztatta a lakosságot a városháza.

A várost gátak védik, azonban gondot okoznak a talajvizek és a gátak az árterületeken, valamint az Erzsébet-szigeten. Ezeken a területeken továbbra is segít a városi rendőrség homokzsákok elhelyezésével.

A Komáromi Járási Hivatal rendelete alapján tilos a talajvíz szivattyúzása az Erzsébet-szigeten található vízelvezető csatorna hibája miatt, amely a Vízgazdálkodási Építési Vállalat tulajdona. A város pénteken rendkívüli helyzetet és harmadfokú készültséget hirdetett, amely lehetővé teszi az árvízkárosultak kártalanítását.

Patrik Ruman, a KOMVaK vállalat igazgatója szerint az ivóvíz minősége megfelelő. „Lokális problémák ugyan előfordultak, de ezeket ellenőrzés alatt tartjuk, és a szükséges intézkedéseket megtettük” – erősítette meg a városvezetés. Az ivóvíz minőségét továbbra is rendszeresen ellenőrzi a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program