Fico az egészségügyi miniszter kritizálta - felszólította, hogy hozzon meg fontos intézkedéseket

camera

1

Fico az egészségügyi miniszter kritizálta - felszólította, hogy hozzon meg fontos intézkedéseket

Robert Fico - Fotó: TASR 

Megosztás

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter teljes felelősséget visel az egészségügyért, és a javulás érdekében intézkedéseket kell bemutatnia. Ezt pénteken jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, aki szerint elképzelhetetlen, hogy további pénzek áramoljanak a szlovák egészségügybe anélkül, hogy ezek az intézkedések megtörténnének.

Így reagált az egészségügyi dolgozók részéről felmerült kritikákra a tervezett megszorító intézkedésekkel kapcsolatban.

„Felszólítom a partnereket, szakszervezeteket és másokat a kórházakban, hogy folytassanak normális, konstruktív párbeszédet, de ne az legyen, hogy egyenesen az én ajtómon kopogtatnak, amikor ott van az egészségügyi miniszter, vele kell megállapodniuk. Ha az egészségügyi miniszter nem képes kezelni a helyzetet, valaki másnak kell ezt megoldania” – jelentette ki Fico.

Elmondása szerint Dolinková reggeltől estig ezen a témán kell dolgozzon. Elismeri az egészségügyi dolgozók munkáját, de hangsúlyozza, hogy a problémákat normális társadalmi párbeszéddel kell megoldani. „Nem úgy, hogy elkezdjük egymást zsarolni, mert a zsarolás nem kommunikációs módszer” – tette hozzá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány szeretné rendbe tenni a közpénzeket, és minden szociális partnernek meg kell mondania, milyen mértékben hajlandóak ehhez hozzájárulni.

Fico rámutatott arra, hogy 2010-ben, amikor miniszterelnök volt, a szlovák egészségügy forrásainak volumene négy milliárd euró volt, míg jelenleg 8,5 milliárd euró. „Meddig fogunk pénzt önteni az egészségügybe, ha még mindig nem látunk ott semmilyen hatást” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez a kérdés az egészségügyi miniszterhez szól.

„Az egészségügyi miniszternek meg kell mondania, mit tervez, nem ismételgetheti folyton ugyanazt: adjatok, adjatok, adjatok. Valakinek jönnie kell, és valódi megtakarítási intézkedéseket kell javasolnia” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Dolinkovának egy reális működési tervet kell bemutatnia az egészségügyre vonatkozóan.

A kormány által a héten bemutatott megszorító intézkedéseket a kórházak, kórházi és járóbeteg orvosok, valamint az ápolónők képviselői élesen kritizálták. Továbbá a Szlovák Orvosi-Technikai Dolgozók Kamarája és a Szlovák Egészségügyi Eszközgyártók Szövetsége (SK+MED) is figyelmeztetett, hogy az intézkedések szakemberek elvándorlását és a rendszer összeomlását fogják okozni, és felszólították a kormányt, hogy vonják vissza azokat. Az orvosi szakszervezetek emellett elkezdtek túlórás felmondásokat gyűjteni a kórházakban, és figyelmeztettek, hogy további lépéseket is hajlandóak megtenni.

Az egészségügyi miniszter, Dolinková a kritikákra reagálva kijelentette, hogy a közpénzügyi konszolidáció nem érinthette volna az amúgy is megterhelt egészségügyet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a minisztérium intézkedéseket hoz a menedzsment hatékonyságának javítására.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program