Peter Pellegirni vasárnap az Egyesült Államokba utazik

camera

1

Peter Pellegirni vasárnap az Egyesült Államokba utazik

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Peter Pellegrini államfő vasárnap (szeptember 22-én) az Egyesült Államokba utazik az ENSZ 79. Közgyűlésére. Hétfőn (szeptember 23-án) felszólal a New York-i Jövő Csúcstalálkozón, ahol több beszéd és találkozó is vár rá.

Csütörtöktől (szeptember 26-tól) útja Cedar Rapidsben, Iowában folytatódik. Az elnök visszatérését Szlovákiába szombaton (szeptember 28-án) várják – tájékoztatott az elnöki hivatal kommunikációs osztálya.

A New York-i Jövő Csúcstalálkozón a világ vezetői találkoznak, hogy új nemzetközi konszenzust érjenek el és visszaállítsák a multilateralizmusba vetett bizalmat. “A találkozó célja a korábbi kötelezettségek teljesítése, valamint új kihívások megoldása, beleértve a békés űrhasználatot és az új technológiákat, mint például a mesterséges intelligencia” – részletezte a kommunikációs osztály.

Az elnök szerdán (szeptember 25-én) felszólal az ENSZ Közgyűlés általános vitájában, és részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanács magas szintű nyílt vitáján is, amelynek témája a “Béke irányába vezető képesség”. Kétoldalú tárgyalásokat folytat majd António Guterres ENSZ-főtitkárral és más államfőkkel, valamint Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével.

Pellegrini részt vesz a kedden (szeptember 24-én) megrendezendő New York-i Slovak Pro Summit 2024 záróeseményén is. Ez egy platform, amelynek célja a szakértők közötti együttműködés megerősítése a két ország között az Egyesült Államokban élő szlovákok segítségével. Az elnök a Szlovákia jövőjéről folytatott vitában is részt vesz, és arról is tárgyalnak, hogy a szlovák diaszpóra hogyan segítheti az ország további fejlődését.

Pellegrini amerikai látogatása csütörtöktől Cedar Rapidsben folytatódik. A Nemzeti Cseh és Szlovák Múzeum és Könyvtár megalapításának 50. évfordulója alkalmából látogatást tesz az intézményben. A Cseh Köztársaság elnökével, Petr Pavellel közösen felavatják a prágai Óvárosi Városháza történelmi óráit mintázó új órát a felújított óratoronyban. A programjában szerepel még találkozó Iowa állam képviselőivel.

Az államfő hazatérése szombat reggelre várható.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program