Olcsóbbak lesznek az élelmiszerek? A miniszter optimistán látja a jövőt

camera

1

Olcsóbbak lesznek az élelmiszerek? A miniszter optimistán látja a jövőt

Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum) 

Megosztás

Az élelmiszerárak egyértelműen csökkenni fognak, köszönhetően az általános forgalmi adó (ÁFA) csökkentésének. Ezt Richard Takáč, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere (Smer-SD) mondta a STVR "Sobotné dialógy" című műsorban. Az ellenzéki KDH képviselője, Marián Čaučík szerint viszont az árak emelkedni fognak a nemrég bejelentett konszolidációs intézkedések miatt.

“Az élelmiszerárak biztosan csökkenni fognak. Sajtótájékoztatót tartottunk a miniszterelnökkel és a kereskedelmi láncok képviselőivel, akik kijelentették, hogy a csökkentett ÁFA-t beépítik a végfelhasználói árakba” – mondta Takáč.

Cikkünk a konszolidációs csomagról:

A miniszter szerint az alapvető élelmiszerek listája – amelyek ÁFA-ját csökkenteni kívánja a kormány – még változhat.

„A miniszterelnökkel abban állapodtunk meg, hogy most már nem fogunk beavatkozni, de január 1-jétől, amikor a csökkentett ÁFA az alapvető élelmiszerekre életbe lép, két-három hónapig figyelemmel kísérjük a helyzetet, majd javaslatot teszünk az alaplista módosítására” – nyilatkozta a miniszter, hozzátéve, lehetséges, hogy a listára a tojás is felkerül, amely jelenleg nem szerepel az alapvető élelmiszerek között.

Takáč azt is elmondta, a könyvek ÁFA-jának 10%-ról 23%-ra emelése “nem téma”. Ha a koalícióban megállapodás születik, a könyvek adója akár nulla százalék is lehet – jelentette ki. A konszolidációs csomagot állítása szerint már akár a jövő héten a parlament elé vihetik.

Műsorbeli vitapartnere, Marián Čaučík (KDH) szerint a konszolidációs csomag elsősorban a hétköznapi embereket és a vállalkozókat fogja sújtani, akik az állam gazdaságának alapját képezik.

„Az élelmiszerek drágulni fognak a konszolidációs csomag miatt, mivel az árak a költségekből és a nyereségből tevődnek össze, és a költségek a kereskedők számára a csomag révén növekedni fognak. Ráadásul egy új pénzügyi tranzakciós adó is bevezetésre kerül“ – hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus.

Olvassa el továbbá:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program