Csallóköz Gyümölcse: „Adják át gyerekeiknek, unokáiknak ezt a szeretetet!”

camera

17

Csallóköz Gyümölcse: „Adják át gyerekeiknek, unokáiknak ezt a szeretetet!”

Fotók: a szerző 

Megosztás

Hagyományosan a Csallóközi Vásár ideje alatt rendezi meg a Csallóköz Gyümölcse terménykiállítást a csallóközi Kiskertészek Szövetsége, idén huszonkettedszer, ismét a vidékfejlesztési szakközépiskola épületében.

Ilyenkor rendszerint összegyűlik a háztáji kiskertészek apraja-nagyja, hogy megbeszéljék az aktuális tapasztalataikat és megmutassák terményeiket. Idén azonban meglehetősen kevés termény érkezett a kiállításra. Baári József, a szövetség járási elnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy a gyenge termés miatt nagyon nehéz volt meggyőzni a kiskertészeket, hogy küldjenek abból, ami megtermett. „Ha kicsi, de formás, azt is mi termeljük. Azt is, ami kompótba készült” – mondta.

Kérdésünkre elmondta, idén összesen 45 termesztő küldött a terméséből, 141 kiállítási darabba rendezve. A kiállítók közül 7 nagytermelő cég és 38 magánszemély.

„A legjobb kertész is csinálhat, amit akar, ha közbeszólnak a felsőbb szervek, mint az időjárás” – jegyezte meg Baári a kiállítás megnyitását felvezető beszédében, majd ezt kérdésünkre kiegészítette azzal, hogy idén májusig tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben volt. „Utána jöttek a nagy melegek, és ez sokkolta a növényeket, nem tudtak alkalmazkodni. Ahol nem tudtak árnyékolni, öntözni, ott ezt meg lehetett látni. Jöttek az égések, betegségek, legyengült a növény” – fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy évtizedekkel ezelőtt már szinte a 28 fok számított kánikulának, most pedig a 38-hoz kell hozzászoknunk. Hozzátette, a szubtrópusi égöv a 70-es évekhez képest 3-400 kilométerrel tolódott északra, és amit korábban csak a déli országokban találhattunk meg, most már nálunk is. Példaként említette a hurmikakit vagy datolyaszilvát, amit ő maga tíz éve termeszt, és előfordult, hogy az éretlenül fanyar ízű gyümölcsben már kukacot is talált.

„30 évvel ezelőtt a Balatonnál láttál egy-két fügét, most meg már itt megérik. Megterem nálunk a banán és már a hegyekben is találni fóliákat paradicsommal” – húzta alá.

Minden évben ellátogat a terménykiállításra és megnyitja azt a dél-szlovákiai gazdákat képviselő érdekvédelmi szervezet, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Patasi Ilona is, aki idén is értékelte, hogy még ha kevesebben is, de elküldték termésüket a kiállításra és folytatják a háztáji kertészkedést.

„Az üzletláncok nyomorgatják a hazai beszállítókat, nem fegyelmezetten vásárolnak tőlük, valamikor bejelentik, hogy kellene nekik valahány paletta ebből vagy abból a terményből, és mikor szállítani akarja Iván Péter Dióspatonyból, Bábics Pali Nyáradról, vagy Vida Pista, akkor azt mondják, hogy mégis csak 2-3 palettát visznek, mert már behozták Albániából, Spanyolországból. A helyi pedig nem tud ellene semmilyen módon védekezni” – szögezte le. Magyarországot említette, ahol az agrártárca némely termény esetében megszabta, hogy abból szezon idején 85%-ban hazait kell árulni az üzletláncokban, Szlovákiában ugyanakkor szerinte még ezt sem lehetséges bevezetni, mivel az ország nem önellátó a gyümölcsökben és zöldségekben.

„A kiskertészekben viszont benne van a közöségi szellem. Adják át gyerekeiknek, unokáiknak azt a szeretetet, ami a termesztéssel összefügg, még ha nem is lesz olyan szép az a termény” – fogalmazott.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program