Az Egyesült Államokba utazott Peter Pellegrini

camera

1

Az Egyesült Államokba utazott Peter Pellegrini

Fotó: Peter Pellegrini/Facebook 

Megosztás

A korábban a Hlas párt elnökségi tisztségét betöltő köztársasági elnök több diplomáciai rendezvényen is részt vesz majd, köztük elsőként az ENSZ Közgyűlésének 79. csúcstalálkozóján.

A New Yorkban rendezett, a “Jövő csúcstalálkozójaként” megnevezett hétfői (09.23.) esemény elsődleges célja, hogy a meghívott politikai vezetők többek között a globális konszenzust érintő közös célokról tárgyaljanak, de helyet kapnak majd olyan más fontos témák is, mint például a klímaváltozás, vagy a mesterséges intelligencia használata és szabályozása – számolt be róla az Elnöki Hivatal.

Ezt követően kedden (09.24.) a köztársasági elnök szintén New Yorkban részt vesz a Slovak Pro Summit 2024 nevű eseményen, ahol az Egyesült Államokban élő szlovákokkal lesz lehetősége találkozni. A szerdai (09.25.) napon ismét az ENSZ Közgyűlésének eseményén vesz rész Pellegrini, melynek fő témái a közel-keleti, valamint az orosz-ukrán háború és elsősorban az ezekkel kapcsolatos béketörekvések lesznek. A találkozó keretein belül az államfő megbeszélést folytat majd többek között António Gutteres ENSZ-főtitkárral és a Zsidó Világkongresszus elnökével, Ronald Lauderrel.

Csütörtökön (09.26.) Pellegrini ellátogat az Iowa állambeli Cedar Rapidsbe, hogy meglátogassa az idén 50 éves Cseh és Szlovák Múzeumot. A városba pénteken (09.27.) Petr Pavel cseh államfő is megérkezik, így közösen találkoznak majd a település nemzeti kisebbségi lakosaival és lepleznek le egy a prágai Orloj mintájára készült órát. Az államfő ezt követően szombaton (09.28) utazik haza.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program