Kamenický szerint nagyjából ötezer köztisztviselőre vár elbocsátás

camera

1

Kamenický szerint nagyjából ötezer köztisztviselőre vár elbocsátás

Forrás: STVR 

Megosztás

Ladislav Kamenický vasárnap (09.22.) a TA3 V politike és az STVR O 5 minút 12 című politikai műsorainak vendége volt, ahol a konszolidációs csomag részleteiről számolt be, beleértve, hogy a kormány a köztisztviselők személyi állományának 10 százalékát, azaz nagyjából ötezer embert tervez elbocsátani, amely szerinte éves szinten 140 millió eurós megtakarítást jelentene.

Politikai ellenfél nélkül a TA3-ban

A TA3 műsorában kiemelte, nem tudja, hogy a konszolidációs intézkedések mennyibe kerülnek majd a lakosságnak, azt azonban nem hagyhatta ki, hogy ismét “elődeire” hárítsa a felelősséget, úgy gondolja ugyanis a megszorítások szükségességéhez nagyban hozzájárult, hogy a korábbi kormányok túl sok pénzt költöttek el az országos tesztelésekre és a szerinte feleslegesen nagy mennyiségű oltóanyag beszerzésére.

Szerinte a konszolidációs csomagot úgy alkották meg hogy az “a nagy- és a kisvállalatok, valamint a gazdagok és a szegények terhelését tekintve középutat képezzen”, ebben pedig a műsor másik vendége, a Költségvetésért Felelős Tanács közgazdásza, Martin Šuster is egyetértett, kiemelve, hogy a túl erős intézkedések megsokszoroznák a munkanélküliséget és működésképtelenné tennék az országot. Utóbbi úgy gondolja, hogy bár Szlovákia ezzel elkerülheti a “görög utat”, ettől még továbbra is maradnak megoldandó problémák, hiszen az államháztartási hiány az előzetes számítások szerint jövőre is 6 milliárd eurós marad.

A csomagról

Kamenický a könyvekre kivetett adóemeléssel kapcsolatban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, azzal, hogy leszögezte, “arról még lehet beszélni”, ezzel egy időben azonban védekezésbe is kezdett az ezzel kapcsolatos, nagy port kavart kijelentése kapcsán, szerinte ugyanis ezt “felfújták” és szándékosan félreértelmezték. Emellett azt állította, hogy a könyvek mellett akár más áruk esetében is előfordulhat, hogy felülvizsgálják az adóemelés mértéket, szerinte ugyanakkor nem lehet túl sokat változtatni a bejelentett konszolidációs intézkedéseken.

Az STVR-nél  Marián Viskupiččal szemben

A tárcavezető az O 5 minút 12 című politikai vitaműsorban sem adott egyértelmű választ arra, milyen költségekkel érdemes számolnia a hétköznapi embereknek a konszolidációs csomaggal összefüggésben, itt ugyanakkor már nem csak névtelenül, hanem konkrétan Ódor Lajosra, Eduard Hegerre, Igor Matovičra és az egész SaS-re mutogatva próbálta magyarázni a csomag szükségességét.

A könyvek adóemelésével kapcsolatban itt sokkal inkább kidolgozott tervekről beszélt, szerinte ugyanis megoldható a kisebb mértékű adóemelés, a konszolidációs csomag “végösszege” azonban nem változhat, így az ilyen módon kieső pénzt máshol kell visszaszerezni. Ehhez fűződően az éttermekkel kapcsolatos áfaemelési módosítást hozta fel példaként.

Az éttermek áfájáról

Kamenický vitapartnere a parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának alelnöke, az SaS-es Marián Viskupič “mérgező koktélnak” nevezte a konszolidációs csomagot, kiemelve, hogy az nem hoz növekedési impulzusokat a gazdaságba, az az ország pedig, amelyik gazdasága stagnál, komoly bajba kerülhet. Ennek kapcsán rámutatott Szlovákia külföldi befektetésektől való függőségére, szerinte pedig az efféle csomagok nem teszik vonzóvá az országot a külföldi befektetők számára.

Viskupič szerint az államnak elsősorban magán kellene spórolnia, mielőtt az ilyen kiadásokat a hétköznapi emberekre terheli, ennek kapcsán pedig kifogásolta a kormánytagok nagymértékű fizetésemelését, az Idegenforgalmi- és Sportminisztérium költséges Duna-parti bérleményeit, valamint a szerinte hosszú távon fenntarthatatlan nyugdíj-kiadásokat, amelyek mértéke a negyedik Fico-kormány hatalomba kerülése óta már 17 százalékkal emelkedett.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program