Danko: Ha ez segít a koalíciós helyzeten, arról is lemondok, hogy a parlament alelnöke legyek

camera

1

Danko: Ha ez segít a koalíciós helyzeten, arról is lemondok, hogy a parlament alelnöke legyek

Andrej Danko (Fotó: TASR) 

Megosztás

Ha ez segíti a kormánykoalíció helyzetét, az SNS vezetője, Andrej Danko hajlandó lemondani az parlament alelnöki pozíciójáról is. Azt állítja, hogy az SNS egységes, és nem fogja szétverni a kormányt.

Elutasítja a Hlas vádjait, miszerint pártja destabilizálná a koalíciót. Danko nem érdeklődik a parlament elnöki pozíciója iránt, és jelenleg nem akar foglalkozni ezzel a kérdéssel. Az SNS kész támogatni a konszolidációs csomagot, de annak összeállítása során ki akarja állni a saját szavazóinak érdekeiért.

„Ha ez segíti a koalíciót, arra sincs szükség, hogy Andrej Danko a parlamenti alelnöke legyen” – mondta Danko keddi sajtótájékoztatóján, reagálva a Hlas kijelentéseire. Matúš Šutaj Eštok, a Hlas vezetője korábban azt üzente Dankónak, hogy a koalíció destabilizálására tett kísérletei nem segítik őt abban, hogy a parlament elnökévé váljon. Danko szerint tiszteletben tartja Peter Žigát ebben a pozícióban, aki a Hlas alelnökeként van megbízva a parlament irányításával. „Nem érdekel a parlament elnöki pozíciója, és jelenleg nem akarok ezzel foglalkozni. Elutasítom a Hlas-SD támadásait, miszerint az SNS szétveri ezt a kormányt” – tette hozzá.

Az SNS vezetője továbbá bírálta Peter Pellegrini elnököt, amiért részt vesz a koalíciós vitákban. Azt üzente neki, hogy az SNS szavazóinak köszönhetően lett elnök, és elvárja, hogy az államfő bocsánatot kérjen tőle. Hozzátette, hogy igyekszik fenntartani a jó kapcsolatokat a Hlas-SD-vel.

Danko állítása szerint az SNS kormányzati jelöltjei végzik a munkájukat, ezért joga van megkérdezni, hogyan kívánnak takarékoskodni a Hlas-SD által jelölt miniszterek. Danko szerint az SNS támogatja a Hlas-SD-t a programjuk megvalósításában. „Ha az SNS parlamenti frakciójának a konszolidációval kapcsolatos törvényekről kell szavaznia, megjegyezzük, hogy nekünk is vannak választóink és emberek, akik bizalmat adtak nekünk” – tette hozzá. Véleménye szerint a választók azt kérdezik, miért nekik kellene fizetniük az előző választási ciklusok kormányainak hibáiért.

A koalíciós Hlas kedden kérte Robert Fico miniszterelnököt, hogy a lehető leghamarabb találkozzanak a koalíciós vezetők, mert minél hamarabb meg akarják oldani a koalíción belüli problémákat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program