Töltényt küldött valaki Robert Fico kormányfőnek egy borítékban, reagált a főügyész

camera

1

Töltényt küldött valaki Robert Fico kormányfőnek egy borítékban, reagált a főügyész

Robert Fico a szerdai kormányülés előtt (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

Egy borítékot kézbesítettek szerdán a kormányhivatalba Robert Fico (Smer-SD) kormányfőnek címezve, amelyben töltény volt.

A  Plus 7 dní információi szerint a boríték ismeretlen feladótól érkezett, az Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal illetékesei találták meg a beérkező küldemények reggeli ellenőrzése közben.

Miután a küldemény gyanússá vált, röntgenvizsgálattal erősítették meg, hogy a borítékban valóban töltény van.

A Pozsony megyei rendőrség szóvivője, Michal Szeiff megerősítette az eset tényét, és hozzátette, az Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal illetékeseinek kezdeményezésére a Pozsony megyei rendőrség foglalkozik az üggyel.

A történteket a kormányhivatal is megerősítette. Maroš Žilinka főügyész szerint golyóval ellátott boríték kézbesítése a nemrégiben merénylettel szembesült miniszterelnöknek nemcsak bűncselekmény, hanem a meggondolatlanság és az érzéketlenség megnyilvánulása is.

"Határozottan felszólítom az egész társadalmat, hogy mutasson elemi tisztességet és emberséget! Meg kell szüntetni azt a cinizmust és gyűlöletet, amely túlnőtt a társadalmunkon" – nyomatékosította a főügyész.

Mint ismert, május 15-én merényletet követtek el Robert Fico kormányfő ellen a handlovái kihelyezett kormányülés után. Az elkövető, Juraj Cintula közelről adott le lövéseket a miniszterelnökre, aki súlyos sérüléseket szenvedett, meg kellett műteni. A támadót a helyszínen letartóztatták, terrortámadás gyanúja miatt folyik ellene büntetőeljárás.

Cintula kérelmezte a szabadlábra helyezését, de a bíróság ezt augusztusban elutasította. A nyomozás zajlik, de továbbra is megválaszolatlanok azok a kérdések, hogy Cintula egyedül követte-e el a merényletet, illetve voltak-e bűntársai.

Az ügyészség szerint a nyomozás során bebizonyosodott, hogy Cintula azért követte el a merényletet, mert nem értett egyet a kormány politikájával.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program