Megy a civakodás az SNS és a Hlas között, Danko szerint Pellegrini „picit felöntött a garatra”

camera

1

Megy a civakodás az SNS és a Hlas között, Danko szerint Pellegrini „picit felöntött a garatra”

Andrej Danko (Fotó: TASR) 

Megosztás

Már a kormánykoalíció megalakulásának elején tudni lehetett, hogy a Hlas és az SNS nem szívleli egymást, a két párt közti konfliktus pedig mára nyílt csatává vált.

A Hlas és az SNS közti konfliktus azt követően kezdett kiéleződni, hogy az államfőválasztás után a Hlas nem volt hajlandó átengedni a házelnöki posztot az SNS-nek. Jelenleg szinte mindennaposak a felek közti szócsaták, a Hlas keddi elnökségi ülésén pedig erről is szót ejtettek –írja az Aktuality.

Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke azt üzente Andrej Dankónak (SNS), hogy „a koalíció olyan erős, mint annak a leggyengébb láncszeme”. Nyomatékosította, hogy a személyes ambíciókat nem lehet Szlovákia állampolgárainak érdeke fölé helyezni. Szerinte Danko hazudott, a Hlast pedig nem érdekli semmilyen hatalmi harc. „Nem toleráljuk tovább a személyes és főként a valótlanságokon alapuló támadásokat” – jelentette ki Šutaj Eštok Danko elmúlt hétvégén tett nyilatkozataira reagálva.

Noha Robert Fico miniszterelnök pártatlan szerepet tölt be a koalíciós konfliktusban, a Hlas felszólította, hogy hívja össze a koalíciós vezetők rendkívüli ülését. A belügyminiszter egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy a koalíciós szerződés szerint a házelnöki poszt továbbra is a Hlast illeti meg, majd hozzátette, hogy a kormánykoalíció szavazói nem szeretnék, ha ők is olyanok lennének, mint Matovič és Sulík volt.

Hétfőn Peter Pellegrini köztársasági elnök, aki nemrég még a Hlas elnöke volt, szintén hozzászólt a két párt közti konfliktushoz. Szerinte Dankónak nincs mandátuma arra, hogy megadja a szlovák politika alaphangját, és rámutatott, hogy az SNS rendelkezik a legalacsonyabb preferenciákkal, elnöke pedig a legalacsonyabb megbízhatósági indexszel. Pellegrini szerint Danko cselekedetei azt sugallják, hogy nyugtalanságot akar az országban, hogy a kormánykoalíció ne húzza ki végig.

Danko sem hagyta szó nélkül a köztársasági elnök szavait, sőt, azzal gyanúsította meg, hogy Tomáš Drucker oktatásügyi miniszterrel „picit felöntöttek a garatra”. Szerinte csakis ez állhat Pellegrini hétfői nyilatkozata mögött. „A Hlasnak államfője van, ami tegnap (hétfőn) be is bizonyosodott” – jegyezte meg Danko, majd hozzátette: „Csalódás és sokk számomra a köztársasági elnök tegnapi állapota” – tette hozzá.

Az SNS elnöke szerint bármenyire is haragudhat a Hlas, pártja meg van róla győződve, hogy Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter és Erik Tomáš is problémát jelent. A Hlas minisztereit vezetőségi kudarcokkal gyanúsította meg, majd hozzátette, hogy szerinte Matúš Šutaj Eštok pártja nem akarja beismerni a hibáit.

Danko egyúttal kikérte magának a Hlas támadásait, valamint azt is, hogy az adta a döntő pontját a konfliktusnak, hogy kérvényezte a házelnöki poszt átadását. Közölte, hogy még alelnöknek sem kell lennie. A Hlas korábban felajánlotta az SNS-nek, hogy valamelyik minisztériumért cserébe átengedi a házelnöki posztot, Dankóék viszont erről hallani sem akartak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program