Akár 400 euróval is többet fizethet jövőre, aki gázzal fűt – közzétették az energiaárakra vonatkozó becsléseket

camera

1

Akár 400 euróval is többet fizethet jövőre, aki gázzal fűt – közzétették az energiaárakra vonatkozó becsléseket

Fotó: Pixabay - illusztráció 

Megosztás

A jövő évre vonatkozó végleges energiaárakat valószínűleg csak decemberben tudjuk meg, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke szerint viszont a mostani becslések is elég pontosak.

2025-től nem járul hozzá a kormány az energiaszámláinkhoz, emiatt pedig biztosra vehető, hogy drágul a gáz és az áram is.

Az állam által nyújtott támogatás jövőre már célzott lesz, csak a szociálisan legkiszolgáltatottabb csoportok lesznek rá jogosultak. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter 100 millió eurót kíván erre a célra fordítani.

Előzetes becslések szerint a gáz akár negyedével, az áram néhány százalékkal drágulhat – írja a Hospodárske noviny. Jozef Holjenčík, az Árszabályozási Hivatal elnöke a TA3-nak megerősítette, hogy több tarifában is emelkedni fognak az árak, de szerinte a drágulás nem lesz “annyira drámai”.

Az ÚRSO elemzése szerint a D1-es tarifában – ahol többnyire csak főzésre használják a gázt az ügyfelek – az ár havi egy euróval, évente mintegy 14,20 euróval emelkedik, ez pedig már a 23 százalékra emelkedő áfát is tartalmazza.

A D2-es tarifa esetében – a főként főzéshez és vízmelegítéshez gázt használó ügyfeleknek – a költségek jelentősebben emelkednek. Itt a gáz ára havonta körülbelül 16 euróval, évente megközelítőleg 221 euróval lesz magasabb (áfával együtt).

Az áremelkedés leginkább a D3-as tarifában lesz érzékelhető, amelyben fűtésre is gázt használnak az ügyfelek. Itt 38 eurós drágulás várható havi szinten, tehát nagyjából évi 460 euróval magasabb költséggel kell számolni, ugyancsak már az emelt áfával együtt.

Holjenčík szerint az áremelkedés fő oka az ukrajnai konfliktus – különösen az, hogy év végén lejár az orosz gáz ukrán területen történő szállítására vonatkozó szerződés –, de az is, hogy az Európai Unió igyekszik kevésbé támaszkodni az orosz gázellátásra. Szlovákia valószínűleg a nyugati útvonalon importál majd gázt, elsősorban Németországból.

Az árképzési folyamatok csak októberben kezdődnek, így az ÚRSO becslései nem tekinthetők véglegesnek, bár Holjenčík szerint “viszonylag pontosak”. A végleges árak december elején válhatnak ismertté.

„A villamos energiát illetően egyáltalán nem számítunk jelentős áremelkedésre” – mondta az ÚRSO vezetője, hozzátéve, hogy a drágulás várhatóan nem haladja meg az egy százalékot.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program