„A Hlas első politikai árulásának lehettünk szemtanúi” – kiszúrt Dankóval a koalíciós párt az ülésteremből kitiltott képviselővel kapcsolatban

camera

1

„A Hlas első politikai árulásának lehettünk szemtanúi” – kiszúrt Dankóval a koalíciós párt az ülésteremből kitiltott képviselővel kapcsolatban

Lucia Plaváková és az a bizonyos laptop (Fotó: TASR) 

Megosztás

Andrej Danko (SNS), a parlament alelnöke szerint a Hlas megsértette a koalíciós szerződést azzal, hogy támogatta Lucia Plaváková, az ellenzéki PS képviselőjének ellenvetését, akit Danko azért utasított ki az ülésteremből, mert levonók voltak a laptopján. A nemzeti párt elnöke beszélni akar a témáról a koalíciós tanácson.

„A Hlas első politikai árulásának lehettünk szemtanúi, ugyanis a koalíciós szerződés kimondja, hogy a Hlas képviselői nem szavazhatnak az ellenzéki javaslat mellett. A koalíciós szerződés súlyos megszegése történt” – nyilatkozta Danko az újságírók előtt megjegyezve, hogy a Hlas gyakran hivatkozik a koalíciós szerződésre. „Ez az első olyan szavazás, amelyen a Hlas bebiztosította a PS győzelmét” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Plavákovát már korábban is figyelmeztette, hogy nem fogja tolerálni, hogy a szószéknél olyan laptopot használjon, amelyen különféle levonók vannak. Elmondása szerint a képviselők nem propagálhatnak semmilyen témát vizuális eszközökkel. Hozzátette, hogy mindig is kiállt az ülésterem szabályzatának betartása mellett.

Danko kedden is hasonló esettel foglalkozott a parlamentben, amikor a Slovensko, Za ľudí, KÚ koalíció tagjai olyan trikóban jelentek meg az ülésteremben, amely Danko szerint a mozgalmat népszerűsítette. A képviselők végül zakót vettek a trikóra, amit Danko nagyra értékelt.

A parlament alelnöke szerdán kiutasította Lucia Plavákovát az ülésteremből a szabályzatra hivatkozva, miszerint a plénumba tilos olyan anyagokat hozni, amik politikai pártot vagy mozgalmat népszerűsítenek, illetve reklámot terjesztenek. Dankót az zavarta, hogy az ellenzéki képviselő laptopján az LMBTQ közösséget népszerűsítő jelképek, levonók voltak. Plaváková ezt követően ellenvetést nyújtott be, amit a képviselők a szavazás során elfogadtak.

A parlament irányításával megbízott Peter Žiga (Hlas) a képviselői grémium ülését követően bejelentette, hogy a témával az alkotmányjogi bizottság fog foglalkozni.

Olvassa el továbbá

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program