Nem férnek el a gazdák mezőgazdasági gépei Nagymegyer és Csilizradvány között, és a minisztérium tesz rájuk

camera

5

Nem férnek el a gazdák mezőgazdasági gépei Nagymegyer és Csilizradvány között, és a minisztérium tesz rájuk

Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum 

Megosztás

Július végén teljes hosszában megnyitották az I/13-as utat Nagymegyer és Medve között, ennek azonban több szépséghibája is van.

Mint arról korábban már írtunk, az út felén, Csilizradványtól Medvéig továbbra is zötykölődni kell, másrészt Nagymegyer és Csilizradvány között egy szakaszon mindkét oldalról szalagkorlát szűkíti az úttestet övező területet.

Személykocsik esetében ez nem jelent semmi, ha viszont kamionok, urambocsá munkagépek, mezőgazdasági gépek találkoznak, mindjárt problémás a továbbhaladás.

Az egyik régióbeli gazda, Molnár Ernő a Polnoinfo.sk portálnak úgy nyilatkozott, hogy az úttest ugyanolyan széles maradt ezen a szakaszon, a problémát a kétoldali szalagkorlát jelenti.

A Szlovák Agrárkamara még augusztus közepén levelet intézett a közlekedésügyi minisztériumhoz ez ügyben, de amint azt Patasi Ilona, az agrárkamara elnöke kérdésünkre elmondta, a válaszuk csupán annyi volt, hogy próbáljanak a Szlovák Útkezelőséggel (SSC) megegyezni, mivel ők voltak az építők. Az SSC viszont a közlekedésügyi tárca alá tartozik. Érdeklődtünk mi is a minisztériumnál, de ugyanezt a választ kaptuk, az útkezelők pedig csupán egy semmitmondó választ küldtek.

„Az úttest szélessége 3,80 m + 3,80 m = 7,60 m, miközben a mezőgazdasági gépek többségének szélessége 4,00-4,20m (pl. kombájn, permetezőgép stb.). A projektcsapat úgy készítette el az útfelújítás projektjét, hogy ismerné az útszakasz társadalmi jelentőségű kihasználását? Az út keskeny és szalagkorlátok szűkítik egyik és másik oldalról is. Az ilyen megoldások síkságokra nem valók, inkább a hegyvidékes területekre”

– áll a kamara levelében, majd hozzáteszik, már egy kamion és egy kombájn sem tud elmenni egymással szemben.

Jana Lukáčová, az SSC szóvivője válaszában csupán azt közölte, hogy az I/13-as út felújításának első szakasza a személy-, teher- és az áthaladó forgalom biztonságának növelését célozta. Az eddigi úttest biztonsági kockázatai közé tartozott az úttest és a szalagkorlátok állapota is – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az úttest ugyanolyan széles, mint azelőtt, a régi szalagkorlátokat pedig kicserélték, és kipótolták ott, ahol azt a műszaki normák megkívánták.

Patasi Ilona figylemeztetett, hogy az illetékesek ugyan arra hivatkoznak, hogy a norma megkívánja a kétoldali szalagkorlátot, a gyakorlatban viszont ez így nem működik. „Korábban le tudott húzódni a gép az út szélére, mert volt ott némi földterület, de most nem tud, mert ott a korlát” – fogalmazott.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet egy másik gazda, Beringer Árpád is, aki szerint megoldhatatlan, hogy a szalagkorlátokkal övezett hosszú szakaszon a gépekkel nekifogjanak tolatni.

Az SSC azt is javasolta, hogy a kombájnoknak kísérőjárművel kellene közlekedniük és levenniük a vágószerkezetét elölről, és úgy haladniuk.

Pénteken mindenesetre sor kerül a 780 dél-szlovákiai gazdát képviselő agrárkamara és az SSC illetékeseinek találkozójára Nagymegyeren, mely tanácskozáson megoldást szeretnének találni a kialakult helyzetre.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program