Az üzletekben történtő kártyás fizetésre is hatással lesz a konszolidációs intézkedés

camera

1

Az üzletekben történtő kártyás fizetésre is hatással lesz a konszolidációs intézkedés

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

A konszolidációs csomagról szóló tervezetben egy olyan pont is felbukkant, amely arról árulkodik, hogy egyre közelebb kerülünk a készpénzes fizetés korszakának végéhez.

A kormány egy hete mutatta be a konszolidációs csomagot, amely 2,7 milliárd eurós megtakarítást ígér az államkasszának. Egyebek mellett 23 százalékra emelkedik az áfa, valamint jön a vállalkozókra vonatkozó tranzakciós adó is.

Részletek:

A konszolidációs csomagról szóló törvénytervezet egyebek mellett tartalmazza a már meglévő elektronikus pénztárgépek használatáról szóló törvény kiegészítését is – mutatott rá a Hospodárske noviny.

A koalíció kötelezné a vállalkozókat, hogy tegyék lehetővé a vásárlóknak a készpénz nélküli, bankkártyás, online fizetési átutalással történő, vagy QR-kódos fizetést. Ennek elmulasztása esetén a vállalkozók első körben 50 és 330 euró közötti pénzbírsággal lesznek sújthatók.

Azt akarják, hogy a készpénz nélküli fizetés lehetősége legkésőbb 2025. július 1-től álljon a vásárlók rendelkezésére.

A minisztérium szerint a törvénytervezet elfogadásával egyidejűleg olyan intézkedést is el kell fogadni, amely támogatja az elektronikus pénzáramlást.

„A fizetési terminálok használatához és a készpénz nélküli fizetésekhez kapcsolódó díjak költséget jelentenek a vállalkozók számára, de hosszú távon több az előnye van, több vásárlót, illetve nagyobb eladásokat eredményez, és egyúttal az államnak is előnyösebb” – állítja a Ladislav Kamenický vezette pénzügyi tárca.

A minisztérium szerint a készpénzhasználat gyakran rejtett költségeket is eredményez a vállalkozók számára, mint a bankoknak fizetett illetékek a készpénz átutalása vagy számlára helyezés során.

Az illetékesek egyúttal hangsúlyozzák, hogy a vásárlók készpénzhasználati jogát ez a javaslat nem érinti, továbbra is lehetőség lesz készpénzzel fizetni.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program