Az ellenzék szerint élő adásban láthatjuk, ahogy darabjaira hullik a kormánykoalíció

camera

1

Az ellenzék szerint élő adásban láthatjuk, ahogy darabjaira hullik a kormánykoalíció

Illusztráció (Fotó: TASR) 

Megosztás

Az ellenzéki képviselők reagáltak Andrej Danko (SNS) megnyilvánulására, amit a Hlas felé intézett, miszerint a koalíciós párt megszegte a koalíciós szerződést azzal, hogy támogatták Lucia Plaváková (PS) ellenvetését az ülésteremből való kiutasításával kapcsolatban. Az ellenzék szerint élő adásban láthatják, ahogy darabjaira hullik a koalíció, Plaváková pedig mint az LMBTQ-közösség tagjával szembeni támadásnak minősítette a személyével kapcsolatos incidenst.

Kapcsolódó cikkek:

„Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit az SNS művel” – jelentette ki Martin Dubéci, a PS frakcióvezetője. Szerinte élő adásban hullik darabjaira a kormánykoalíció, amit hisztérikus és érzékeny férfiak csoportjának nevezett. Szerinte a koalíció tagjai zaklatják a képviselőket.

Felszólította a parlament vezetésével megbízott Peter Žigát (Hlas), Peter Pellegrini köztársasági elnököt és Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, hogy tegyenek végre valamit. Szerinte Danko a szabályzatot megszegve utasította ki az ülésteremből Plavákovát. Visszautasította azokat a találgatásokat, miszerint a PS és a Hlas képviselői egyeztettek volna Plaváková ellenvetésének támogatásáról.

Plaváková tagadja, hogy megszegte volna a szabályzatot. Elmondása szerint a laptopján szivárványos szív van, valamint egy levonó, amit a lányától kapott. „Ez felháborító. Nyíltan kimondta, hogy zavarják őt az LMBTQ levonók” – jegyezte meg Danko viselkedéséről.

Michal Šimečka, a PS elnöke „hihetetlen szégyennek” nevezte Plaváková kiutasítását, majd hozzátette, hogy Danko önkényesen a szabályzattal ellentétben „üldözi” Plavákovát.

Branislav Gröhling, az SaS elnöke is a koalíció széthullásáról beszélt. „Már hosszú hetek óta beszéltünk róla, most az eredményét láthatjuk” – nyilatkozta. Mária Kolíková (SaS) elítélte a nőkkel szembeni támadást a parlamentben. Igor Matovič (Slovensko) szerint a koalíció Danko ujjai között omlik össze, majd hozzátette, hogy a koalícióban „hülyét” csinálnak belőle, szerinte pedig ezt a Hlas képviselőinek álláspontja is tükrözi.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program