Illetéket vezethetnek be a gyógyszerrecept felírására

camera

1

Illetéket vezethetnek be a gyógyszerrecept felírására

Zuzana Dolinková (Fotó: TASR) 

Megosztás

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter javaslatokkal állt elő azzal kapcsolatban, milyen megtakarításokra kerülhet sor az egészségügyön belül. Sem a miniszterelnökkel, sem az SNS elnökével nem beszélt az őt ért bírálatokról. Az orvosszakszervezetekkel a Hlas elnöke tárgyal helyette.

Dolinková, akit az elmúlt hetekben Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko, az SNS elnöke is bírált, a közösségi hálón közölte, hogy a szerdai kormányülésre magával vitte az egészségügyet érintő megtakarítási javaslatait, a kormány viszont máskor fog velük foglalkozni, előtte pedig még a koalíciós pártok vezetői, valamint a koalíciós tanács is átveszi őket – írja a DenníkN.

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy a dokumentumot még miniszterként terjeszti-e a kormány elé, azt válaszolta, hogy „nincs kristálygömbje, amiből ezt megjósolhatná”, valamint közölte, hogy nem észlelt arra utaló jeleket, hogy meneszteni akarnák őt a pozíciójából. Elmondása szerint a kormányülésen a kormányprogrammal foglalkoztak, a személyével kapcsolatos kifogások pedig nem képezték az ülés tárgyát. Ugyancsak Andrej Dankóval sem beszélt, aki az elmúlt időben éles kritikát fogalmazott meg vele szemben.

A Robert Fico által bemutatott konszolidációs csomag az egészségügyet is érinti, ez alapján pedig csökkenteni akarják az egészségügyi dolgozók fizetésemelési ütemét. Az orvosszakszervezet már jelezte, hogy elkezdték az aláírásgyűjtést a felmondások benyújtására. Peter Visolajskýval, a szakszervezet vezetőjével Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter tárgyalt kedden. Dolinková nem volt jelen, de elmondása szerint a következő tárgyalásokon már ő is ott lesz. Hozzátette, hogy még semmi sem végleges, ezért tárgyalni fognak majd az egészségügyi alkalmazottak, konkrétan az egészségügyi nővérek fizetésének emeléséről.

Dolinková megtakarítási javaslata több intézkedést is tartalmaz. Ilyen például a gyógyszerek úgynevezett kategorizálásának a leállítása, amivel 40 millió eurót is meg lehetne takarítani. Ez azt jelentené, hogy Szlovákia nem térítené vissza az új innovatív gyógyszereket, amik gyakran lényegesen drágábbak. A javaslat viszont ellentmond a programnyilatkozatnak, valamint negatívan érintené a pácienseket is.

A dokumentumban arról is írnak, hogy növelhetnék a gyógyszerekkel kapcsolatos illetékeket, ami 50 millió eurót eredményezne. A magasabb illetékek viszont politikai és társadalmi szempontból is érzékeny témának számítanak.

Az egyik ilyen illeték, ami 10-15 millió eurót hozhatna az államnak, az a recept felírása lenne 20 centért. Ez elsősorban azokat érintené, akik többféle megbetegedéssel is küzdenek, amikre számos gyógyszert szednek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program