Hollandia kivonja hadrendjéből az összes F-16-os repülőgépet

camera

1

Hollandia kivonja hadrendjéből az összes F-16-os repülőgépet

-illusztráció- (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

A Holland Királyi Légierő pénteken végleg kivonja hadrendjéből a kötelékébe tartozó valamennyi F-16-os repülőgépét, melyeket F-35-ös vadászgépek váltanak fel - tájékoztatott a holland védelmi minisztérium közleményére hivatkozva a Dutch News című, angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A közlemény szerint az F-16-os flotta repülőgépei közül hat búcsúrepülést végez Hollandia felett a Volkel légibázisról indulva pénteken. A mintegy 400 méter magasságban, formációban repülő F-16-osok utolsó hollandiai útja élő közvetítésen keresztül is követhető lesz a védelmi minisztérium közösségi oldalán – tájékoztattak.

A Holland Királyi Légierő kezdetben 213 F-16-os repülőgépet vásárolt, illetve épített helyben. Az első holland építésű F-16-os 1979. május 3-án szállt fel. Az utolsó ilyen típusú repülőgép 1992. február 27-én gördült le a gyártósorról.

A holland kormány 2003-ban úgy döntött, hogy 25 százalékkal csökkenti az F-16-osok számát.

Első ízben 2010-ben vontak ki a hadrendből F-16-os repülőgépeket. A haderő folyamatos csökkentésével a flotta később 68, majd 42-re repülőgépre zsugorodott, ezek közült néhányat Jordániának és Chilének adtak el.

A megmaradt 42 repülőgépből Hollandia 24-et a kijevi vezetésnek ígért. Tizennyolc pedig a romániai kiképzőközpontba kerül, ahol az ukrán pilóták és a földi személyzet oktatását végzik.

A leszerelt repülőgépeket az újabb típusú F-35-ösök váltják fel. A Holland Királyi Légierő tervei szerint idővel 85 F-35-ös repülőgépet állítanak hadrendbe. (MTI)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program