Minden hiányosság ellenére az ENSZ a világrend legfőbb támasza, jelentette ki Pellegrini az ENSZ 79. közgyűlésén

camera

1

Minden hiányosság ellenére az ENSZ a világrend legfőbb támasza, jelentette ki Pellegrini az ENSZ 79. közgyűlésén

Fotó: AP/TASR 

Megosztás

Minden hiányossága ellenére az Egyesült Nemzetek Szervezete a nemzetközi jogon és a szabályok betartásán alapuló világrend legfőbb támasza – jelentette ki Peter Pellegrini államfő az ENSZ 79. közgyűlésén mondott beszédében New Yorkban – tájékoztatott a TASR kiküldött tudósítója.

„Vannak azonban közöttünk országok, akik úgy gondolják, hogy szabályok nélkül is képesek lesznek a sikerre, és az erő a törvények felett áll“ – mondta Pellegrini.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna, amely Szlovákia közvetlen szomszédja, csaknem ezer napja háborúzik. Ezt „Oroszország agressziójának következményeként“ nevezte, amely megsértette a nemzetközi jog olyan alapelveit, mint a szuverenitás és a területi integritás. Azt mondta, hogy Ukrajna jogosan védekezik ezzel az agresszióval szemben. Aggodalmának adott hangot a konfliktus eszkalálódása miatt, és felszólított a háború „békés, tartós és igazságos befejezésére“.

Röviden megemlítette a Gázai övezet háborúját is. „Emlékezzünk a gázai lakosság szenvedéseire a Hamász Izrael elleni szörnyű terrortámadása kapcsán“ – mondta.

Bírálta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában nincs kellő politikai akarat a tagok között a fegyveres konfliktusok rendezésére, ez annak a következménye, hogy a tagállamok kölcsönösen sakkban tarthatják egymást. Az ENSZ lehetséges megreformálásával kapcsolatban kijelentette, Szlovákia kész hozzájárulni e legitim törekvéshez. Kiemelte a regionális szerveződések, európai viszonylatban a NATO és az EU fontosságát, és visszautasította, hogy a világot globálisan Északra és Délre osszák. Ehelyett azt kell figyelembe venni, hogy ki tartja be a szabályokat, és ki nem – mondta.

Kitért az álhírek jelentette veszélyre is. „Rendkívül fontos, hogy szembeszálljunk azokkal, akik alternatív, sőt ellentétes jelentést adnak a szavaknak” – szögezte le. Ezzel kapcsolatban említette a klímaváltozást is, és bírálta annak tagadóit.

Az ENSZ feladatát a szabadság, az emberi jogok, a méltóság védelmében látja, valamint a szegénység elleni harcban, a közegészségügy javításában, például az oltásokban, továbbá a digitális technológiák elterjesztésében szerte a világon.

Végezetül a migrációról szólt a szlovák államfő. „Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy elődeink többsége egész Európában szintén menekült volt. Menekültek a háború, a szegénység, a náci üldöztetés és a kommunizmus elől is” – jelentette ki. Világos szabályok lefektetését sürgette, amelyek segítenek a származási országoknak, de a tranzit- és a célországoknak is. Ugyanúgy legitimnek nevezte a migráció, főleg az illegális migráció biztonsági kockázataira való figyelmeztetést, ugyanakkor itt is higgadt megközelítést tart szükségesnek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program