Ítéletek megrendelésre, avagy Kollár és a szolgalelkű bírák

camera

3

Ítéletek megrendelésre, avagy Kollár és a szolgalelkű bírák

Richard Molnár (bal) és Zoroslav Kollár (jobb) egy korábbi tárgyalási napon (Fotó: TASR) 

Megosztás

Szerdán (szeptember 25-én) a Specializált Büntetőbíróságon folytatódott Zoroslav Kollár és társai tárgyalása. Az ismert csődügyvédet azzal vádolják, hogy kenőpénzek révén számos bírósági ügy kimenetelét megpróbálta befolyásolni. A vád szerint néhány esetben sikerrel is járt.

Kollár a szerdai tárgyaláson a munkájával kapcsolatos elfoglaltságaira hivatkozva nem tudott megjelenni.

A mai tárgyaláson Ivan Lechner igazságügyi szakértő tett elsőként tanúvallomást, aki a diósförgepatonyi (Dunaszerdahelyi járás) Slovakia Ringet működtető cég és a Doprastav építővállalat közötti pereskedés során részt vett egy szakértői vélemény kidolgozásában.

A Kollár vállalkozói portfóliójához tartozó Slovakia Ring a versenypályát felépítő Doprastav ellen szerette volna érvényesíteni követeléseit. A vitát 2014-ben Kollárék egészen a bíróságig vitték, az ügyben a Pozsonyi I. Járásbíróságnak kellett volna igazságot szolgáltatnia.

Az ügyet az akkor frissen kinevezett Vladimír Sklenka kapta, aki bírói pályája előtt Štefan Harabin egykori igazságügyi miniszter testőreként dolgozott.

Vladimír Sklenka koronatanúként szerepel a perben. Az egykori bíró májusban arról vallott, hogy Zoroslav Kollár utasításait követve a vállalkozó javára döntött több bírósági ügyben.

Sklenka korábban azt vallotta, hogy a Slovakia Ring körüli pereskedés volt az első, ahol Kollár utasításait követte. A vád szerint 2014-ben a Pozsonyi I. Járásbíróság akkori alelnöke, Richard Molnár – aki szintén vádlottként szerepel az ügyben – arra kérte Sklenkát, hogy minél hamarabb kezdje el tárgyalni az ügyet, és ami még fontosabb, a per végén döntsön a Slovakia Ring javára.

camera

3

Ítéletek megrendelésre, avagy Kollár és a szolgalelkű bírák

Richard Molnár (Fotó: TASR) 

Molnárt később a Pozsonyi Kerületi Bíróságre helyezték át. Kollárral mind a mai napig jó barátok, korábban osztálytársak is voltak.

Sklenka eleget tett Molnár kérésének, a tárgyalások hamarosan el is kezdődtek, ám a per előrehaladtával a bíró rájött, hogy nem lesz olyan egyszerű a versenypályát üzemeltető céget kihozni győztesnek.

Molnár ezután egy találkozót hozott össze Kollár és Sklenka között, ahol megbeszélték a következő lépéseket. A vállalkozó korábban nem tagadta, hogy a pereskedés alatt találkozott Sklenkával, de állította, egy magánéleti ügy kapcsán kért tőle találkozót a pozsonyi bíró.

camera

3

Ítéletek megrendelésre, avagy Kollár és a szolgalelkű bírák

Vladimír Sklenka 2014-ben (Fotó: TASR) 

Sklenka korábban azt állította, hogy ebben a konkrét ügyben nem kapott kenőpénzt. Igaz, az ítéletet sem sikerült meghoznia, mert miután nyilvánosságra kerültek a Kuciak-gyilkossággal vádolt Marian Kočner üzenetei, a bírónak távoznia kellett a posztjáról. Sklenka és Kočner több ezer üzenetet váltottak, és több perben is a kétes hírű üzletember kéréseinek megfelelően döntött.

A szerdai tárgyaláson az igazságügyi szakértő meghallgatását Zoroslav Kollárék kezdeményezték, de a tanúvallomás nem tartott sokáig; Ivan Lechner elmondta, a szakértői vélemény elkészítése közben senki sem próbálta meg befolyásolni őt.

“Senkivel sem kacsintottam össze” – mondta a tanú.

Miután Sklenka szögre akasztotta a bírói talárját, a Slovakia Ring peren kívül megegyezett a Doprostavval.

Látogatás a bírónőnél

Zoroslav Kollár 2017-ben személyiségvédelmi pert indított az állam ellen, mivel a neve felbukkant az úgynevezett maffialistákon, ahol a Piťo-bandához közel álló figuraként tüntették fel. A pert a Pozsonyi I. Járásbíróság tárgyalta, konkrétan Zuzana Hlistová bírónő asztalára került az ügy.

A bírónőt a szerdai tárgyalási napra tanúként idézték be, ugyanis Sklenka legalább két alkalommal látogatta meg őt az irodájában. Hlistová szerint a bíró afelől érdeklődött, hogy lehetséges-e az ügyben Kollár javára dönteni.

„Azt mondtam neki, hogy ami a döntést illeti, a tényállás alapján fogok dönteni, ennyi az egész” - mondta a bírónő, akinek tanúvallomása fél óráig sem tartott.

A vád szerint Sklenka Molnár kérésére látogatott el a bírónőhöz. Hlistová végül elutasította Kollár keresetét.

Elítéltből YouTube-sztár

Az ügynek van egy harmadik vádlottja is, Tomáš Kulák ügyvéd, aki a vád szerint Sklenka helyett írt meg egy ítéletet. A döntéssel szintén Zoroslav Kollár járt jól.

Kollár korábban beismerő vallomást tett arról, hogy 40 ezer euróval megvesztegette Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának korábbi vezetőjét, hogy az intézze el Vladimír Pčolinský SIS-igazgatónál a megfigyelésének beszüntetését. Ezen kívül bevallotta szerepét egy illegális dohánygyárral kapcsolatos ügyben is. A milliomos csődügyvéd 70 ezer euró pénzbírsággal megúszta az egészet.

Kollár nemrég YouTube-karrierbe kezdett. A különböző politikusokat lejárató videói néha a több százezres nézettséget is elérik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program