Pellegrini szerint Szlovákiának készen kell állnia egy ukrajnai nukleáris incidensre is

camera

1

Pellegrini szerint Szlovákiának készen kell állnia egy ukrajnai nukleáris incidensre is

Fotók: TASR (Jaroslav Bublinec) 

Megosztás

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek és más szervezeteknek is fokozniuk kellene a készültségi szintet, hogy szükség esetén Szlovákia megbirkózhasson egy esetleges ukrajnai nukleáris incidenssel is - jelentette ki szerdán szlovák újságíróknak Peter Pellegrini államfő az ENSZ New York-i székhelyén.

Ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaira reagált, aki az ENSZ közgyűlésen kijelentette: Ororország három ukrajnai atomerőmű ellen tervez támadást, hogy atomkatasztrófát idézzen elő.

„A szlovákiai szerveknek is fokozniuk kell a készültséget és készen állni a sugárzás rendszeres mérésére az ukrán határnál” – mondta Pellegrini. Figyelmeztetett, hogy egy ilyen orosz támadás akkora tragédiát idézhet elő, mint az 1986-os csernobili katasztrófa, melynek hatásait más országokban is érzékelni lehetett.

Éppen ezért Szlovákiának is el kell fogadnia a szükséges intézkedéseket, de mivel az országnak is vannak atomerőművei és megfelelő technológiai háttere, nem kell, hogy csak a külföldről érkező információkra hagyatkozzon, amelyek többféle módon deformálva lehetnek – mutatott rá a köztársasági elnök.

„A nemzetközi közösségnek maximális nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy elálljon ettől a veszélyes tervtől” – szögezte le Pellegrini.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program