Nemcsak az adóemelés miatt kell aggódnunk jövőre, a gáz ára is nőni fog és a receptekért is fizethetünk, de a parlament legalább jól szórakozik

Post Image

Nemcsak az adóemelés miatt kell aggódnunk jövőre, a gáz ára is nőni fog és a receptekért is fizethetünk, de a parlament legalább jól szórakozik

Headphones icon
05:01
camera

2

Nemcsak az adóemelés miatt kell aggódnunk jövőre, a gáz ára is nőni fog és a receptekért is fizethetünk, de a parlament legalább jól szórakozik

Lucia Plaváková és a Danko által kifogásolt matricák (Fotó: TASR) 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Durván drágulhat jövőre a földgáz, elsősorban azoknak kell majd mélyen a zsebükbe nyúlni, akik a fűtéshez gázkazánt használnak. A kormány ugyanis megszünteti a földgáz árának dotációját, és csak a leginkább rászorulóknak készít elő kisebb kompenzációt. Az biztos, hogy sokaknak kell majd mélyebben a zsebükbe nyúlni, mert míg idén mintegy 1 milliárd eurót költött a kormány az energiaárak mérséklésére, jövőre már csak 100 milliót tervezett be erre a célra.

Olvassa el továbbá

A legnagyobb áremelkedésre azok számíthatnak, akiknél a háztartás teljes mértékben földgázhasználatra van beállítva.

Ez a D3-as tarifát jelenti, ők – a fogyasztástól függően – átlagosan havi 38 euróval, vagyis évente mintegy 460 euróval fizetnek majd többet a fűtőanyagért.

Az árat megdobja természetesen az emelkedő áfa is, amely az energiaár esetében is 23 százalékra nő. Öröm az ürömben, hogy a villany ára várhatóan változatlan marad jövőre is.

Receptdíj: a Smer eltörölte, most Dolinková visszahozná

Nemcsak a földgázszámla kifizetése jelent majd gondot jövőre, áremeléssel készül az egészségügyi minisztérium is. Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter széke ugyan elég bizonytalan, ennek ellenére a tárcavezető „egészségügyi konszolidációs csomaggal” készül. Dolinkovát ugyanis Robert Fico kormányfő is bírálta, szerinte a szaktárca azt sem tudja, mire folyik el a pénze, ezért szigorúbb gazdálkodást írt elő számukra. Ennek egyik eleme, hogy az orvosok és a nővérek béremelésén is spórolniuk kell, a béremelés nem lesz olyan ütemű, mint azt a törvény jelenleg előírja.

Olvassa el továbbá

Dolinková már ígéri saját csomagját, ami elsősorban a pácienseket sújtaná. Emelkedne a gyógyszerekért fizetett önrész és újra bevezetnék a receptdíjat. A receptdíj receptenként 20 cent lenne, a tárca szerint ebből 15-20 millió euró folyna be. Az ügy érdekessége, hogy a receptdíjat éppen az egyik előző Fico-kormány szüntette meg, furcsa lenne, ha most Fico újra bevezetné. Lehet, hogy ez az ötlet lesz

Kirobbant a matrica-gate, az SNS tovább hasítja a koalíciót

Habár a parlamentnek ma már a pénzügyminisztérium által kidolgozott konszolidációs csomaggal kellett volna foglalkoznia, ráadásul gyorsított eljárásban, Andrej Danko, az SNS elnöke ezt máshogy gondolta, ő más „szórakozásra” vágyott. A parlament alelnökeként és aktuális ülésvezetőként ugyanis sikeresen leblokkolta a tisztelt ház munkáját egész délutánra.

Olvassa el továbbá

Az egész egy apró piszkálódással indult, Danko ugyanis kifogásolta, hogy Lucia Plaváková (PS) képviselő laptopjának hátsó oldalán különféle matricák vannak. Köztük volt egy szivárvány is, amit a nemzetiek elnöke azonnal beazonosított LMBTQ-reklámnak, és a reklámot Danko szerint a házszabály tiltja. „Szivárványok, LMBTQ témájú jelképek vannak rajta, illetve olyan matricák, amelyek vállalatokat reklámoznak” – állapította meg Danko. Az egyetlen vállalatot reklámozó „matrica” csak a laptop márkajelzése, a HP volt a gép fedőlapján.

Olvassa el továbbá

Plaváková azonban nem értett egyet Danko álláspontjával, szerinte a matricái nem sértik a házszabályt, nem akarta letakarni azokat, ahogyan a parlament alelnöke kérte, ezért Danko rövid úton kiutasította volna Plavákovát az ülésről. A csattanó azonban még csak ezután jött: a Progresszív Szlovákia panasszal élt Plaváková kitiltása miatt, erről a képviselők szavaztak, és az SNS egyedül maradt. A Smer képviselői nem szavaztak, a Hlas pedig az ellenzékkel voksolt, amit Danko egyértelmű árulásnak, a koalíciós szerződés megszegésének nevezett.

Olvassa el továbbá

Azonban úgy látszik, ma reggel több SNS-es képviselő sem kapta meg a gyógyszerét, mert Rudolf Huliak még a pártelnökét is túlszárnyalta: a képviselő pártja sajtótájékoztatóján, kamerák előtt nyilvánosan lekurvázta a Progresszív Szlovákia képviselőjét. A mellette álló Andrej Danko csak hallgatott.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program