Jelentős korszerűsítési munkálatok előtt áll a bősi vízerőmű, Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásáról lehet szó

camera

1

Jelentős korszerűsítési munkálatok előtt áll a bősi vízerőmű, Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásáról lehet szó

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint a bősi vízerőmű turbinái már 10 évvel túl vannak hasznos élettartamukon, ami az árvíz idején is meglátszott, hiszen a nyolc turbinából csak hét volt működőképes.

A szeptemberi árvíz idején a környezetvédelmi miniszter azzal dicsekedett, hogy a bősi (Dunaszerdahelyi járás) vízerőmű olyan teljesítménnyel működik, mint egy atomreaktor. A turbinák a Duna magas vízállása miatt percenként hozzávetőleg 900 euró értékben termeltek áramot, de a nyolcból csak hét volt működőképes – írja a Hospodárske noviny.

A környezetvédelmi tárca már január közepén pályázatot hirdetett a turbinák cseréjére. A projekt Szlovákia legnagyobb energetikai beruházásai közé sorolható, összértéke meghaladja a 300 millió eurót, a határidő azonban tolódott.

Az állami Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) – amelyhez a bősi vízerőmű is tartozik – közölte, a versenypályázat határidejét szeptember végére módosították. Azt szeretnék, ha az év végére végleges lenne a szerződés.

„Idén januárban írták ki a versenypályázatot, most várjuk az ajánlatokat, a kommunikáció folyamatban van a pályázókkal, és remélem, az év végére lezárul” – mondta Alfred Ilka, a Vízgazdálkodási Építővállalat illetékese a Hydroturbo konferencián. Szerinte a korszerűsítési munkálatok 2026-ban kezdődhetnek, és nyolc éven át, 2034-ig tarthat.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a jövőben energiatároló akkumulátor is kerülhet az erőműbe. Ez többlettermelés idején képes lenne energiát tárolni, és fordítva, hiány esetén fel lehetne azt használni.

A múltban a bősi vízerőmű a Szlovák Villamosművekhez tartozott, 2015-ben azonban Robert Fico miniszterelnök a második kormánya alatt bejelentette az erőmű feletti irányítás átvételét. Többek között azzal érvelt, hogy a villamosművek az olasz vezetés alatt semmilyen korszerűsítési munkálatot nem készített elő, pedig szerinte ezek sürgősek lettek volna.

A Vízgazdálkodási Építővállalat a dunacsúni (Čunovo) erőmű esetében is tervezi a korszerűsítést, amelynek eredményeképp növekedne a termelés, és hasonló terveik vannak Zsolnán is. A víz által nyert energia jelenleg az ország teljes energiaelőállításának a 15-20 százalékát teszi ki.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program