5 százalékra csökkentik a könyvek és az újságok áfáját!

camera

1

5 százalékra csökkentik a könyvek és az újságok áfáját!

-illusztráció- (Fotó: TASR) 

Megosztás

A könyvekre végül 5 százalékos áfa (DPH) vonatkozik majd, csakúgy, mint a nyomtatott kiadványokra, a folyóiratokra, magazinokra, e-könyvekre és a hangoskönyvekre – jelentette be csütörtökön Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter.

A miniszter szerint a módosító indítványt a Smer képviselői nyújtják be. A kormány eredetileg az áfa 10-ről 23 százalékra emelését javasolta a könyvekre vonatkozóan.

Korábban a kormány javasolta, hogy az államilag jóváhagyott tankönyvek áfáját 5 százalékra csökkentsék. A hangoskönyvek esetében eddig 23 százalékos áfát határoztak meg.

Kamenický rámutatott, hogy a kormány a csökkentett adókulcs alá sorol számos tételt, amely a jelenlegi 10%-ról 5%-ra csökken. Ide tartoznak majd az alapvető élelmiszerek, a gyógyszerek, a tankönyvek, a vendéglátás, a gasztronómiai ágazat és a szállásadás.

„Mindent megtettem, hogy senki ne mondhassa, Kamenický nem akarja, hogy műveltek legyenek az emberek. Sőt, többet is tettem: az e-könyvek áfája is alacsonyabb lesz” - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, és hozzátette, a hangoskönyvek és az e-könyvek eddig a legmagasabb adókulcs alá tartoztak.

Kamenický azt mondta, nagyon oda fog figyelni arra, hogy különösen a nagy könyvesbolthálózatok hogyan fogják csökkenteni a könyvek árát.

„Mindent tőlem telhetőt megtettem, és megvárom, mit fogak lépni a könyvesboltok, alacsonyabbak lesznek-e az árak 10-20%-kal” - tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

A kormány eredeti javaslatát a könyvek áfájának 23 százalékra történő emelésére vonatkozóan élesen bírálták a kiadók, a könyvesboltok és az ellenzék is. A 23 százalékos áfa a szlovákiai magyar könyvkereskedőknek fájt volna a legjobban, Magyarországon ugyanis csak 5 százalékos a könyvekre kivetett áfa, vagyis 18 százalékos különbség lett volna az árakban csak az adó miatt. Fennállt a veszélye, hogy ha megvalósul a Fico-kormány eredeti terve, könyvesboltok zárhattak volna be Szlovákiában. Éppen emiatt az egyik szlovákiai magyar könyvesboltból kitiltották Ladislav Kamenický pénzügyminisztert.

Kamenický korábban azzal magyarázta a könyvekre vonatkozó áfaemelést, hogy az áremelkedés nem okoz majd gondot a lakosságnak, mivel szerinte könyveket különben is csak a tehetősebb réteg vásárol magának. A kormány tervei és a miniszter szavai komoly felháborodást váltottak ki, az internet megtelt a minisztert gúnyoló, a szavait kifigurázó mémekkel. Kollégái később a stresszre fogták Kamenický szerencsétlen kijelentését.

Előzmények és részletek:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program