Mégsem lesz luxuscikk a könyv, de a pénzszórást azért folytatja a kormány

Post Image

Mégsem lesz luxuscikk a könyv, de a pénzszórást azért folytatja a kormány

Headphones icon
05:23
camera

2

Mégsem lesz luxuscikk a könyv, de a pénzszórást azért folytatja a kormány

(Fotó: Juhász László)

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Nem drágulnak a szállodáink

A nép haragja és az utca hangja mégsem teljesen erőtlen Szlovákiában – állapíthattuk meg csütörtökön, miután az előterjesztők ismét módosították a konszolidációs csomagnak becézett megszorító intézkedéseket. Persze az is lehet, hogy a kormánykoalíción belüli torzsalkodás hozta meg gyümölcsét.

Először Dušan Keketi SNS-es idegenforgalmi és sportminiszter jelentette be, hogy a vendéglátásban és a szállodai szektorban is 5 százalékos lesz a hozzáadottérték-adó, vagyis az áfa. Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke az SNS által elért tárgyalási eredményként számolt be arról, hogy mégsem az eredetileg tervezett, 23 százalékos adókulccsal sújtják az ágazatot. „Az idegenforgalmi és sportminisztérium ebben a párbeszédben is igazolta a létjogosultságát” – jelentette ki nagy mellénnyel Danko, hogy mindenki lássa: a kormányalakítási tárgyalásokon az SNS-nek koncként odadobott, évi több százmillió eurót felemésztő minisztérium mégsem fölösleges. 

A szállodai szektorban egyébként eredetileg is 5 százalékos áfával számoltak a konszolidációs csomag megalkotói, eredetileg is ezt jelentették be. Majd másnap a kormányülés után máris bejelentették a változást: közölték, a szállásadókra mégsem 5, hanem a 23 százalékos alapáfa vonatkozik majd, és egyúttal döntöttek róla, hogy a gasztroszektorra vonatkozik majd a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Csütörtökön végül újabb módosítást jelentettek be, ezek alapján már mind a gasztroszektorra, mind pedig a szállodai ágazatra 5-5 százalékos csökkentett áfa vonatkozik majd. Hogy végül mire bólint rá a parlament, arra lehet fogadásokat kötni…

Mégsem lesz luxuscikk a könyv

Arra viszont kevesen mertek volna mérget venni, hogy a kormány végül visszavonja a könyvekre megállapított 23 százalékos adókulcsot. Az olvasnivalóra végül 5 százalékos áfa vonatkozik majd, csakúgy, mint a nyomtatott kiadványokra, a folyóiratokra és a hangoskönyvekre – jelentette be csütörtökön Ladislav Kamenický smeres pénzügyminiszter. Aki nemcsak azzal háborította fel az írástudókat, hogy rekordmagasra akarta srófolni a könyvek árát, hanem azzal az idióta kijelentésével is, hogy a könyveket csak a gazdagok vásárolják. Nemcsak az ellenzék, hanem a szerzők, a kiadók és a könyvterjesztők is nekimentek az elképzelésnek, a dunaszerdahelyi Családi Könyvklub egyenesen kitiltotta boltjából a pénzügyminisztert, és a népharag ebben az esetben elérte célját. 

Átfestik a rendőrkocsikat

Valamiből fel kell tölteni az ürességtől kongó államkincstárat – halljuk úton-útfélen, ezért van szükség a megszorító intézkedésekre, ezért kell jövőre mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk. Merthogy az országnak és a kormánynak, ugye, nincs saját pénze: azt mi, adófizetők adjuk össze Szlovákiának. A szükséges szolidaritással ki is lehetne békülni, ha közben nem költenének marhaságokra százmilliókat. Ha a kormány célja valóban a spórolás, akkor nehezen magyarázható az a mai bejelentés, mely szerint új dizájnt álmodott a rendőrautóknak a belügyminisztérium. A járőrkocsik dizájnját tavaly vezették be, a zöld-fehér festést váltotta fel az internetes szavazás útján kiválasztott kék-sárga csíkos minta. Ezt azonban Hamran István korábbi rendőrfőnök kezdeményezte, úgyhogy a belügy ezt igazán nem hagyhatja annyiban, hanem időt, pénzt, fáradságot – és persze közbeszerzést – nem kímélve, ismét átfestik majd a rendőrkocsikat. 

A belügyi tárca egyébként nem is olyan régen jelentette be, hogy trafipaxra, vagyis közúti , gyorsaságmérő kamerarendszerre is el fog költeni több mint 64 millió eurót. Hogy miből? Például a 60-ról 90 eurósra emelt évi sztrádamatricákból befolyt össszegből. Vagyis jövőre többet fizetünk majd az autópálya-használatért, hogy legyen miből megbírságolni minket, ha netán gyorsabban autóznánk a kelleténél… 

Kovačič a Paraméter stúdiójában

A Paraméter podcaststúdiójának vendége volt Michal Kovačič, aki 16 éven át dolgozott a Markíza televízióban, majd egyik pillanatról a másikra az utcára került, mert egyenes adásban számolt be arról, hogy a tévé vezetése politikai nyomást gyakorol rájuk, és cenzúrázni szeretnék a riportjaikat. Ezek után nem maradhatott a Markízánál, novembertől új médiaprojektet indít. Erről is beszél podcastunkban, és elmondja, hogy olyan videóportállal akar előállni, amely egyformán kérdőre vonja a kormány és az ellenzék politikusait is, ha erre okot adnak. „Az újságírók feladata mindig is az volt, hogy ellenőrizzék a hatalmat” – modja a tévés, aki arra a kérdésre is válaszol a bő félórás videópodcastban, mivel kívánják megszólítani a szlovákiai magyarokat.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program