Veszélybe kerülhetnek a magasabb adó miatt a fürdők, köztük a dunaszerdahelyi is

camera

1

Veszélybe kerülhetnek a magasabb adó miatt a fürdők, köztük a dunaszerdahelyi is

Archív felvétel 

Megosztás

Stratégiailag rossz döntésnek látják az ÁFA 20-ról 23%-ra történő emelését a Szlovákiai Fürdők és Aquaparkok Szövetségének tagjai. A cseh látogatóik már most is olcsóbb megoldásokat keresnek, ha pedig tovább kell növelniük az áraikat az adóemelés miatt, ez a helyzet tovább romolhat. Ha viszont lenyelnék az adóemelést, és nem emelnének árat, akkor nem maradna a nyereségükből fejlesztésre.

Somogyi Gábor, a fürdőszövetség elnöke, egyszersmind a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója a Joj TV-nek elmondta, az adóemeléssel megnőnének a wellnessközpontok és fürdők belépőinek árai, noha ezek csábítják ide a legtöbb turistát.

“Úgy gondoljuk, ez stratégiailag egy rossz döntés, ugyanis a legnagyobb húzóágazatról van szó az idegenforgalmon belül” – jegyezte meg Somogyi.

A fürdőszövetség tagjainak tavaly több mint hatmillió látogatójuk volt, helyszíntől függően némely fürdők vagy aquaparkok látógatóinak akár 70%-át is külföldiek teszik ki. A fürdők esetében az adóemelés 13%-ra jön ki, ami Somogyi szerint nagyon nagy, és nehezen átemelhető egy az egyben az árakba.

Somogyi elmondta, hogy ma egy egésznapos felnőtt belépő a dunaszerdahelyi termálfürdőbe 16 euró, ám ha figyelembe vesznek az adóemelés mellett más terheket is, mint például a minimálbér emelkedése vagy a tranzakciós adó bevezetése, akkor az áremelkedés 15-20%-os is lehet, ami pedig már mintegy 3 euró belépőnként, és egy négytagú család már meggondolja, hogy megvásárolja-e.

A Joj TV figyelmeztet, hogy az utóbbi éveket figyelembe véve idén utazott külföldre a legtöbb szlovákiai az olcsóbb nyaralás reményében. Lengyelországban 8%-os, Csehországban 12%-os, Ausztriában pedig 20%-os az ÁFA az aquaparkok esetében, a szállásadásra vonatkozó viszont alacsonyabb. Somogyi ennek kapcsán elmondta, nehéz pótolni azokat a vendégeket, akik a magasabb árak miatt elfordulnak Szlovákiától.

Figyelmeztet, éves szinten a bérköltségük mintegy 3 millió euró, az áramért 300 ezer eurót fizetnek összesen, és nyáron a mostani, 10%-os áfa mellett is havi 100 ezer eurót fizetnek be az államkasszába.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program