Terrorista vagy szabadságharcos? – Már ismertek a Hancsovszky Béláról készült dokumentumfilm vetítéseinek időpontjai

Megosztás

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? Ez az egyik kérdése a Fórum Kisebbségkutató Intézet készülő dokumentumfilmjének, melynek forgatása a nyár végén Komáromban, a Monostori erődben zajlott. A film mostanra elkészült, már ismert a vetítések helyszíne és időpontja.

Laczkó Sándor 80 perces filmében történészek és hazai színészek keltik életre a történetet.

A film két főszereplője Hégli Bence és Oszlík Péter, akik mellett feltűnik Gál Tamás, Kiss Szilvia, Culka Ottó, Hostomský Fanni és még sokan mások.

1945 nyarán egy 19 éves magyar fiú, Hancsovszky Béla a magyarellenes csehszlovák intézkedések elleni tiltakozásként felrobbantotta a tornaljai csendőrőrs épületét. A népbíróság, amely a hatalom szándékai szerint Hancsovszky személyén keresztül akart példát statuálni bármiféle magyar ellenállással szemben halálra ítélte a fiút, aki azonban kalandos körülmények között külföldre szökött.

A dokumentumfilmben a történészi megszólalásokon kívül játékfilm formájában elevenednek majd meg a korabeli események.

Nézze meg a forgatásról készült riportfilmünket:

A projekt célja nem Hancsovszky Béla felmentése vagy elítélése, hanem a valódi események feltárása, és a annak áthagyományozása a következő nemzedékekre. A Fórum Intézet igazgatója, Simon Attila szerint „bár az események középpontjában Hancsovszky Béla és Tornalja állnak, a történet egyben a egész közösségünk története, a mi történetünk, a szlovákiai magyarok története.”

Az ősbemutatóra szeptember 29-én kerül sor Komáromban, ez azonban még zártkörű vetítés lesz.

A nagyközönség először október 3-án, Komáromban a Tatra moziban láthatja a filmet magyar nyelven. Ugyanezen a napon Galántán (VMK Mozi) és Érsekújvárban (Mier Mozi) is megtekinthető lesz, mindkét helyszínen szlovák felirattal.

Párkányban, Nagyszombatban, Somorján, Szencen és Vágsellyén is látható lesz a film.

A vetítések pontos helyszínét és idejét IDE kattintva tekinthetik meg.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program