Rövidesen valószínűleg kiadják a britek a szélsőséges szlovák dezinformátort

camera

1

Rövidesen valószínűleg kiadják a britek a szélsőséges szlovák dezinformátort

Daniel Bombic - Rendőrségi felvétel - TASR 

Megosztás

A nagy-britanniai bíróság hónapokkal ezelőtt döntött a magát Danny Kollarnak nevező szélsőséges szlovák dezinformátor, Daniel Bombic kiadatásáról.

Úgy tűnik, bár Bombic fellebbezett, ez csak késleltette a kiadatását, ami rövidesen várhatóan megtörténik – írja az Aktuality.sk. Az ismert szélsőséges és összeesküvés-elmélet gyártó Daniel Bombic már hosszabb ideje Londonban él.

A londoni bíróság még áprilisban döntött arról, hogy az interneten Danny Kollárként ismert Bombicot kiadják Szlovákiának. A döntés azonban nem volt jogerős, mivel a férfi fellebbezett.

A Sme napilap szerint azonban megtagadták tőle a jogorvoslatot, így nem kerül sor a fellebbviteli bíróságra. A becslések szerint két-három héten belül kiadhatják Szlovákiának.

Bombic Londonból napi szinten tálalt veszélyesen félrevezető információkat a követőinek. A covid-járvány idején is ostobaságokat terjesztett, a covid elleni oltásról pedig úgy beszélt, mint a fehér faj elleni biofegyverről. Megosztotta a járvány elleni szlovákiai küzdelem egyik szakértőjének is a telefonszámát, aki a nehéz lefolyású betegeket kezelte. Ugyancsak kiteregette a személyes adatait azoknak a rendőröknek, akik a pöstyéni Lidlben felléptek a maszkellenes tüntetők ellen. Az általa megosztott tartalmak között antiszemita és rasszista összeesküvés-elméletek is szerepeltek.

Adásaiban a jelenlegi kormánykoalíció vezető politikusai is szerepeltek már, beleértve például Robert Ficót, Robert Kaliňákot, Matúš Šutaj Eštokot (Hlas), valamint Andrej Danko SNS-elnököt.

Danny Kollar néven nemcsak a YouTube-on szerepelt, de a Telegramon és az X-en (ex-Twitter) is, ugyanakkor a YouTube-on volt a legnagyobb a követőtábora, de idén nyáron kitiltották az oldalról.

SME korábban megírta, hogy Bombic a szlovákiai elnökválasztás előtt nyíltan támogatta Peter Pellegrinit, a győzelme után pedig közölte, a londoni missziója a végéhez ért, hamarosan hazajön. Ugyancsak a SME tett közzé videókat és felvételeket, melyeken látni, ahogy Bombic náci karlendítést mutat be, neonáci dalokat énekel és találkozik a szlovák neonáci szcéna olyan szereplőivel, mint a Juden Mord vagy a Krátky proces nevű együttesek.

Az ügyei miatt Szlovákiában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Előzmények:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program