Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

A Döcher-gyilkosság színhelye 1999. február 2-án: balra ült "Bolgár Misi", jobbra Döcher György, az asztalfőnél pedig Döcher felesége, akit életben hagyott a feltételezett bérgyilkos, Bodoky Károly (Forrás: Arcanum.hu / Fotó: Gy. Balázs Béla) 

Megosztás

MAGYARORSZÁG - Rejtélyes szlovák maffiózók hosszú bőrkabátban, Budapesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, szamurájkardos támadást túlélő egykori uzsorás, provokatív exfeleség és mérhetetlen gyász... Ez történt az 1999-es budapesti Döcher-gyilkosság ügyében zajló büntetőper csütörtöki (október 3.) tárgyalásán.

A magyar alvilágban “Csontkezű” gúnynévvel illetett Döcher Györgyöt és segédjét, a “Bolgár Misiként” ismert Dimitrov Marinov Dimovot 1999. február 2-án gyilkolták meg az újpalotai Palotás presszóban – amit a visszaemlékezők kivétel nélkül Kicsi presszóként emlegetnek.

Az ügy szorosan összefügg a dunaszerdahelyi maffia tevékenységével, és nemcsak azért, mert a feltételezett elkövetők a rettegett csallóközi bűnszervezet tagjai voltak. A hatóságok szerint a budapesti, Turek néven ismert Uszikov Alex (hivatalos névváltoztatása előtt: Haris Sándor) és Sátor Lajos csereüzletet kötöttek:

  • először Sátor segített Budapesten, a XV. kerületben Tureknek likvidálni utóbbi legjobb barátját, Döcher Györgyöt,
  • majd a merényletért cserébe néhány héttel később Turek részt vett a dunaszerdahelyi Pápay-klán lemészárlásában, hogy Sátor Lajos a két évig húzódó helyi maffiaháború végeztével visszatérhessen a Csallóközbe.
camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Döcher György "Csontkezű", és Uszikov Alex (Haris Sándor) "Turek" fotói a 90-es évek elejéről (Forrás: Arcanum.hu) 

A Döcher György és “Bolgár Misi” halálát követelő budapesti leszámolás megrendelésével Tureket, vagyis Uszikov Alexet, elkövetésével pedig a rimaszombati származású Bodoky Károlyt vádolják, akinek sofőrje a vád szerint a 2005-ben autóbalesetben elhunyt Szamaránszky Árpád “Paprika” volt.

A Döcher-ügy előző tárgyalásának összefoglalója

A büntetőper bizonyítási szakaszának főszereplői továbbra is a tanúk, csütörtökön (október 3.) összesen négy személyt sikerült kihallgatni. A három éve előzetes letartóztatásukat töltő vádlottak ezúttal sem voltak jelen a bíróságon, videós távmeghallgatás útján kapcsolták őket a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Palotás kisvendéglő (Kicsi presszó), az 1999. február 2-án Budapesten elkövetett Döcher-gyilkosság helyszíne (Forrás: Arcanum) 

Szerdahelyiek a Duna Plázában

Elsőként Turek közeli ismerősét, Tamást hallgatták ki, aki annak idején napi szinten együtt sportolt, gyúrt az elsőrendű vádlottal. Tamás Sátor Lajost is ismerte, felidézte, hogy a 90-es években Uszikovval együtt mutatták meg utóbbi dunaszerdahelyi ismerőseinek a Duna Plázát – amelyhez fogható bevásárlóközpont akkoriban Szlovákiában még nem volt, ezért “attrakciónak” számított Sátorék számára. Arra viszont nem emlékezett, hogy Bodoky is tagja volt-e a szlovákiai “turistacsoportnak”. A bíró egy régi fotót is mutatott neki a tárgyaláson, de a tanú kitartott amellett, hogy egyáltalán nem rémlik számára a másodrendű vádlott arca, aki a tárgyalóterembe közvetített élőkép alapján sem volt számára ismerős. Sátoron kívül csak annak egyik legközelebbi emberét, “Paprikát”, vagyis Szamaránszky Árpádot tudta név szerint felidézni.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

A nyomozók szerint ketten lőttek, az egyik a Fontána vedégeit felügyelte: Szamaránszky Árpád "Paprika", Haris Sándor "Turek" és Bodoky Károly, a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság feltételezett elkövetői. A Döcher-gyilkosságot a vád szerint Bodoky Károly követte el, sofőrje Szamaránszky Árpád volt (Fotók: Paraméter) 

Azon a napon, amikor Döchert lelőtték, Tamás többedmagával épp a budapesti autókereskedésének irodájában ült, amikor megszólalt a szintén jelenlévő, “Csos” néven emlegetett B. András telefonja. Utóbbi Turek nagyon közeli barátja volt. Amikor Csos letette a telefont, csak ennyit mondott:

"Bassza meg, lelőtték a Gyurit!"

Tamás és Csos azonnal a tett színhelyére, a Kicsi presszóhoz siettek. “Volt ott pár ismerős, álltunk ott döbbenten. Aztán visszamentünk az autótelepre, ahol mindnenki egy kicsit magába fordult” – emlékezett vissza Tamás. Arra a kérdésre, hogy szóba került-e köztük, ki követhette el a leszámolást, a tanú így felelt: “nem tippelgetett senki”. A tanú elmondása szerint akkoriban Turek semmi jelét nem mutatta annak, hogy köze volna a gyilkossághoz. A leszámolás után azt sem vette észre Tureken, hogy félne valamitől, “de nem is volt félős ember”.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Tamás kihallgatása a Döcher-ügy 2024. október 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter) 

A bíróság ismertette Tamás azon vallomását is, amit még 2022-ben, az ügy nyomozati szakaszában tett. A férfi akkor elmondta, nem üzletelt Turekkel és Döcherrel, és nem tudta róluk, hogy mivel keresik a pénzüket.

"Azt tudtam, hogy sem a Turek, sem a Döcher Gyuri nem bérből és fizetésből éltek, de abban az időben sokan csinálták ezt. Akkor ment az olaj és naponta robbantgatások voltak, elég vadkelet volt itt"

– állt Tamás korábbi vallomásban.

Ez is maffia:

“Titokzatos formátumú” szlovákok hosszú kabátban

A csütörtöki tárgyalási napra beidézett következő tanú Csobolya Attila volt, aki az elmúlt évezred végén jelentős szerepet töltött be a magyar alvilágban. Egy elhíresült történet szerint a 90-es években majdnem belehalt, amikor egy konfliktus során szamurájkarddal ütötték-vágták a fejét. Az említett incidens után úgy döntött, otthagyja maffiaháborúk világát, és az uzsorázást nyerőgép-üzemeltetésre cserélte.

Csobolyát azért idézték be, mert együtt ült a vádlottak padján Turekkel és Döcherrel a “váci hetek” néven ismert büntetőperen, amit az első magyarországi maffiaperként emlegetnek. Ugyanakkor a férfi azt állítja, inkább csak látásból ismerte az elsőrendű vádlottat, és csupán azért vádolták őt Turekékkel együtt, mert ugyanannak az embernek adtak kölcsön pénzt – aki aztán senkivel sem rendezte a tartozását.

“Lehetett róluk tudni, hogy börtönviselt srácok, nagyon kemények, odaállnak bárki elé, ha problémájuk adódik. (…) Ahogy a gengszterfilmekben látták, úgy viselkedtek” – jellemezte a tanú a Turek-Döcher párost.

Csobolya vallomásában visszaemlékezett arra is, hogy Tureket többször is látta rejtélyes alakok társaságában egy tatai étteremben.

"Titokzatos formátumú emberek voltak. Feltűnt, hogy ezek a fazonok egymás közt valamilyen szláv nyelven beszéltek. (...) Mindegyikük hosszú, térd alá érő bőr- vagy szövetkabátot viselt. A hosszú kabát alatt bármit el lehetett rejteni. Amikor az időjárás nem indokolta volna, akkor is ilyen hosszú kabátban mentek be az étterembe"

– mondta Turek ismerőseiről a tanú. Uszikov nem hagyta szó nélkül a dolgot, elmondta, hogy ez valamikor 1998 végén történhetett, amikor Vida Tamással – a dunaszerdahelyi alvilág 2000 januárjában meggyilkolt kulcsfigurájával – egy illegális szeszbizniszt egyeztettek Tatán, és a kabátos alakok pedig a leendő vevőik voltak Pozsonyból.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Csobolya Attila és kísérője a Döcher-ügy 2024. október 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter) 

A tanú mesélt arról is, hogy bár Döcher Györggyel sem volt szoros kapcsolata, egyszer – feleségestül – elköltött vele egy vacsorát. Egy kínai étterem volt a találka helyszíne, és Csobolyát meglepte, hogy Döcher a feleségén kívül elvitte oda “Bolgár Misit” is, akit később vele együtt végeztek ki a Kicsi presszóban. A vacsora 1998-ban történt, amikor Döcher és Csobolya is tudták már, hogy hamarosan –egymástól függetlenül – börtönbe kell vonulniuk.

"Akkor már volt olyan pletyka, miszerint a Gyuri különvált a Turektől. Hogy szétesett a kapcsolatuk és külön utakon járnak. Ezt a pletykát számomra az igazolta, hogy az étteremben a Döcherrel nem a Turek volt ott, hanem a Bolgár Misi"

– vallotta Csobolya. Hozzátéve, hogy szerinte a Turek-Döcher páros a szétválást csak a látszat kedvéért is megjátszhatta.

A beszámolót Uszikov sem hagyta szó nélkül, és hangsúlyozta: tudott Csobolya és Döcher vacsorájáról. Állítása szerint volt egy börtöntiszt ismerőse, aki puszta szívességből intézte el, hogy ha Döcher bevonul a börtönbe, akkor rögtön kedvezményezett legyen, és ezáltal a börtönfalakon kívül tölthesse a munkanapokat. Csobolya ugyanezt akarta elérni az említett kapcsolaton keresztül, ezért találkozott Döcherrel. Turek hozzátette: azért segítettek Csobolyának, mert Döcher ingyen kapta ezt a “szolgáltatást”, és így legalább szereztek egy másik embert, aki viszont már kifizette a börtönviszonyokra hatni tudó kontaktjukat.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Uszikov Alex "Turek" a Döcher-gyilkosság 2024. október 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter) 

Az üzlet összejött: miután Csobolya bevonult letölteni a büntetését, ő is rögtön kedvezményezett lett, de a könnyített börtönüzemmódot nem élvezhette sokáig. A Döcher-gyilkosságot követően ugyanis az egész országban átértékelték ezeket a kedvezményeket, és Csobolyának a rácsok mögött kellett letöltenie fennmaradó büntetését.

A tárgyaláson Csobolyát egy nagy meglepetés is érte: ismertették vele, hogy 1999 áprilisában egy titkosított személyazonosságú tanú azt vallotta, hogy Csobolyának pontos információi vannak arról, ki rendelte meg, és ki követte el az 1999. február 2-i Döcher-gyilkosságot. A titkos tanú megnevezte a konkrét megrendelőt, a fegyver beszerzőjét, és azt is, aki az elkövetőt közvetítette. Ráadásként pedig elmondta, Csobolyától úgy tudja, a tettes egy “Csökös” becenevű személy volt.

"Mese habbal"

– reagált az elhangzottakra Csobolya Attila, aki hiába kérlelte a bíróságot, hogy árulják el neki a titkos tanú kilétét, sem az ügyész, sem a védelem nem tett javaslatot a titkos tanú kilétének felfedésére. Mindenesetre beszédes, hogy ezt a verziót a nyomozó hatóság sem tartotta hitelesnek, hiszen jelenleg Uszikov Alex és Bodoky Károly ülnek a vádlottak padján.

Ez is maffia:

“Nem az volt a profiljuk, hogy szépeket mondanak”

A soron következő tanú nem más volt, mint Uszikov exfelesége, akivel 1997-ben házasodtak össze. Kihallgatását a védelem kezdeményezte, vallomása pedig pontosan így is nézett ki. A nő gyilkossági büntetőpereken ritkán tapasztalható fesztelenséggel, teátrális gesztusok kíséretében leginkább az ügy – még ki nem hallgatott – legfontosabb tanúját, a már említett “Csos” nevű férfit bírálta.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Uszikov Alex elsőrendű vádlott exfelesége a Döcher-gyilkosság 2024. október 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter) 

  • “Nem ő nyerte a genetikai lottót”,
  • “tele van komplexussal”,
  • “testi fogyatékos”,
  • “nyomorult testű”,
  • “elmebeteg”,
  • “nagyszájú”,
  • “gonosz”,
  • “hülye”.

…csak néhány jelző azok közül, melyekkel az exfeleség az ügy koronatanúját illette.

A nő szerint Csos egész életében bálványozta Tureket, majd újabban valamiért “imádatának tárgya” a “gyűlölete tárgyává” vált.

Az asszony elmondta, Turek és Döcher olyanok voltak, mint az elválaszthatatlan testvérek. A Döcher halálát megelőző időszakról azonban az 1998-as gyermekáldás miatt már nem tudott sok konkrétumot felidézni. Ahogy fogalmazott: “98 májustól kiestem a pikszisből, mert a szaros pelenkák tömkelegében fuldokoltam”.

Amikor az ügyész a két férfi temperamentumáról kérdezte az exfeleséget, a nő akkor sem veszítette el humorérzékét.

"Egyik se volt Kazinczy szépkiejtő verseny győztese, nem az volt a profiljuk, hogy szavalnak meg viccet mondanak. Két dinamikus fiút képzeljenek el, akik korukat meghazudtolóan ügyesebbek és okosabbak voltak mindenkinél"

– fejtette ki véleményét a tanú. Amikor szóba került, hogy a páros többször volt előzetes letartóztatásban, ahhoz a nő némi iróniával csak annyit fűzött hozzá, hogy “néha elmentek a fiúk”… A tanú és exférje között egy említésre méltó párbeszéd is kialakult, amikor Turek arról nyilatkozott, hogy az ezredforduló után éveket töltött vizsgálati fogságban Szlovákiában.

– 1999 novemberében átmentem Szlovákiába, letartóztattak, és négy évig nem mentem haza. – Szokásod – csipkelődött az exfeleség az elsőrendű vádlottal.

Az exfeleség bírói kérdésre válaszolva tudatta azt is, hogy személyesen ismerte Sátor Lajost, és a férfi családját is, akikkel alkalomadtán össze is jártak Budapesten. A tanú Bodoky Károly másodrendű vádlottat is azonosítani tudta, akivel baráti látogatások alkalmával, többször találkozott – Dunaszerdahelyen is.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Bodoky Károly másodrendű vádlott a Döcher-gyilkosság 2024. október 3-i tárgyalási napján (Fotó: Paraméter) 

“A szlovákokhoz képest egy jóképű gyerek, ennyit tudok mondani. Most már öregedett… De akkor a többiekhez képest egész jól nézett ki” – kommentálta Turek exfelesége Bodokyt, miután szemügyre vette őt a tárgyalóteremben lévő képernyőn.

“Soha nem mondott senkinek semmit”

Uszikov exfeleségével szemben a következő tanú, a meggyilkolt Döcher György húga sem Bodoky Károlyt, sem Sátor Lajost nem ismerte. Elmondása szerint az ügyről szóló sajtóhíreket sem követi, mert bátyja halála nagyon megviselte, a gyilkosság mély nyomot hagyott benne.

camera

10

Pesten plázázó dunaszerdahelyi gyilkosok, hosszú fekete bőrkabátok és egy "mese habbal"

Az 1999. február 2-án meggyilkolt Döcher György húga, Vivien a Fővárosi Törvényszék 2024. október 3-i tárgyalásán (Fotó: Paraméter) 

Testvére vallomásából kiderült, hogy családjának nem volt információja arról, hogy Döcher mivel foglalkozik, honnan van pénze.

"Soha nem tudtunk semmit. Nem mondott soha senkinek semmit. De semmit. (...) Otthon nem beszélt, ha kérdezték, nem válaszolt"

– hangzott el az áldozat lánytestvérének kihallgatásán. Később, amikor már ő is felnőtt, az éjszakában hallott ezt-azt bátyjáról és Turekről, de negatívumok inkább utóbbival kapcsolatban jutottak a tudomására. Uszikov Alexről – akit akkoriban még Haris Sándornak hívtak – a szóbeszéd alapján azt gondolta, hogy egy agresszív, semmivel nem foglalkozó, lelkiismeretlen figura.

A nő épp kisbabás anyuka volt – szinte egy időben szült Turek akkori feleségével –, amikor bátyját meggyilkolták. A bíró kérdésére felelve elmondta: az ügy akkoriban annyira megrendítette, hogy egyáltalán nem gondolkozott azon, ki állhat a leszámolás mögött.

“Mély fájdalmat éltem át, a gyásszal voltam elfoglalva. Nagyon sokáig nem tudtam feldolgozni a történteket” – idézte fel a nő a gyilkosság által okozott, évekig tartó, és soha teljesen el nem múló megrázkódtatást.

A 2023 szeptemberében indult büntetőper legközelebbi tárgyalási napját 2025. február 4-re tűzték ki. Az eljárás jövőre további tanúkihallgatásokkal folytatódik.

A Döcher-ügy összes tárgyalása időrendi sorrendben:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program