Elindult a szlovák légierő gépe Libanonba (FOTÓK)

camera

4

Elindult a szlovák légierő gépe Libanonba (FOTÓK)

Fotók: Külügyminisztérium - Facebook - további képekért kattints a fotóra! 

Megosztás

Pénteken reggel a kuchyňai repülőtérről elindult a szlovák légierő C27J Spartan repülőgépe Libanonba, hogy hazahozza az országban tartózkodó szlovák állampolgárokat.

A külügyminisztérium a közösségi oldalán közölte, fő céljuk a Libanonban tartózkodó szlovák állampolgárok biztonságba helyezése, a szlovák nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az érintettekkel.

“Minden szükséges információt megkapnak, hogy eldönthessék, élnek-e a kimenekítés lehetőségével” – mondta Juraj Blanár külügyminiszter, és hozzátette, hogy eddig 31 szlovák állampolgár, köztük a szlovák nagykövetség alkalmazottai és családtagjaik jelezték erre vonatkozó szándékukat.

A miniszter közölte, segítő kezet nyújtanak más államok több mint 40 állampolgárának is, akik a Szlovákián keresztüli evakuálás lehetőségét kérték. „Ahogy hasonló helyzetekben más országok evakuációs járatait mi is igénybe vesszük, most a cseh, a lengyel, a ciprusi és a horvát fél kért tőlünk segítséget. Ukrajnának is felajánlottuk a segítségünket, de egyelőre nem válaszoltak” – mondta a külügyminiszter.

A szlovák gép nem indult üresen Libanonba: több mint két tonnás humanitárius szállítmány, élelmiszer és orvosi kellékek voltak a fedélzetén. „A térségben zajló fegyveres konfliktus miatt szenvedőket szeretnénk ezzel segíteni” – mondta Blanár.

Az emberek kimenekítésére azért van szükség, mert kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten. 30 katonát küldenek az országba, akik az evakuálást fogják segíteni. „Az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti összecsapások, valamint a tervezett izraeli hadművelet fokozott kockázatot jelentenek a Libanonban tartózkodó szlovák állampolgárok biztonságára” – közölte a minisztérium.

A C27J Spartan repülőgép 45 utas szállítására alkalmas. Az evakuálás két szakaszban zajlik: az első fázisban Ciprusra, majd a másodikban Szlovákiába szállítja a gép az embereket.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program