Lemond Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter

camera

1

Lemond Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter

Zuzana Dolinková (Fotó: TASR) 

Megosztás

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond pozíciójáról.

Elmondása szerint a konszolidációs csomag elfogadásával nem tudja garantálni az egészségügy helyes irányvonalát, ezért benyújtja lemondását Peter Pellegrini köztársasági elnöknek.

Dolinková nem érzi a támogatást az egészségügy javítását érintő céljainak és intézkedéseinek megvalósításában. Egyebek mellett a konszolidációs intézkedések parlament általi jóváhagyását is bírálta.

„A konszolidációs csomag jelenlegi beállítása mellett miniszterként nem tudom garantálni, hogy az egészségügy a megfelelő irányba halad. Tehát abba az irányba, amit a kormány programnyilatkozatában tűztünk ki célul. A szlovák egészségügy szempontjából elfogadhatatlannak tartom a közfinanszírozás konszolidációját” – közölte.

Dolinková szerint a konszolidációnak egyáltalán nem szabadott volna érintenie az egészségügyet, többször is felhívta rá a figyelmet, hogy a javaslat elfogadása esetén egészségügyi dolgozók mondhatnak fel. Elmondása szerint a párton belül, valamint Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszterrel is beszélt róla, hogy ha az egészségügyet is belefoglalják az intézkedésekbe, akkor veszélyeztetve lesz az egészségügyi ellátás.

Közölte továbbá, hogy a miniszterelnök számára nem jelentett témát az egészségügy. „A kormány és a koalíció, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter támogatása nélkül képtelenség változtatni a dolgokon olyan területeken, mint az egészségügy” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy nem valamiféle botrány miatt távozik posztjáról.

Dolinková bírálta továbbá a Covid-19 járvány kivizsgálásával megbízott Peter Kotlár kormánybiztos állásfoglalását, aki számos dezinformációt terjesztett. Sajnálatát fejezte ki, hogy szavai támogatásra leltek a kormánykoalíción belül. Azt hitte, hogy Kotlárral a járványkezelés során elkövetett kihágásokat fogják vizsgálni, de nem így történt. „Nem tudományos tényezőkkel szemben nem lehet felvenni a harcot” – állapította meg.

Elutasította a pénzek szétszórásáról szóló állításokat a rendszeren belül, valamint bírálta az egészségügyi tárca korábbi vezetését. Állítása szerint a minisztériumot katasztrofális helyzetben vette át. Rámutatott, hogy a problémákat, amikkel foglalkoznia kellett, az elődei okozták, akik jelenleg az ellenzéket erősítik. Felrótta nekik a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos gazdasági és menedzselési problémákat, hogy nem foglalkoztak a kórházak eladósodásával, valamint késlekedtek a helyreállítási tervből származó projektekkel és a kórházhálózatok optimalizálásával.

Végezetül hozzátette, hogy irányítása alatt a minisztériumnak sikerült hatékonyabbá tennie az új gyógyszerek elfogadását, növelni az orvostanhallgatók számát, új ambuláns részlegeket nyitottak meg, valamint sikerült behozni a késést számos projekttel kapcsolatban a helyreállítási tervből.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program