Minden rendőr távozásra kényszerült, aki a Sátor-maffia ügyeit vizsgálta

camera

1

Minden rendőr távozásra kényszerült, aki a Sátor-maffia ügyeit vizsgálta

Fotó: Barak Dávid 

Megosztás

Jelenleg nincs gazdája a szerdahelyi gyilkosok rémtetteit feltáró nyomozásnak.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szeptemberi megszüntetése óta egyre több információ lát napvilágot arról, mi lett az elit rendőrök és az általuk vizsgált ügyek sorsa.

A NAKA feloszlatása után nagyjából száz rendőrt osztottak be alacsonyabb szintű egységekhez, így jelenleg a megyéknél, járásoknál, sőt, egyesek a körzeteknél látják el feladataikat. Körülbelül két tucat rendőr nyújtott be hivatalos panaszt, miután áthelyezték őket a rendőrség átszervezése során.

Azok a nyomozótisztek, akik nem maradhattak az újonnan létrehozott ÚBOK-nál, kénytelenek voltak leadni az eddig általuk vizsgált ügyeket.

Hasonló sorsra jutott Adriana Sivoková is, akit a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányságra helyeztek át. A 26 éve a rendőrség kötelékében dolgozó vizsgálótiszt szeptember végén távozott civilbe.

Sivoková vezette a dunaszerdahelyi Sátor Lajos-féle bűnszervezet ellen indított nyomozást. Ismerte a több 10 ezer oldalas iratokat, koordinálta a holttestek keresését és az egész vizsgálatot. Emellett kulcsszerepet játszott a Dora Ferenc volt alsóhatári polgármester és a fia ellen indított büntetőeljárásban is, akik az említett csallóközi bűnbandával játszottak össze.

Eredetileg az ügy iratai Sivoková kezében maradhattak volna, ám miután áthelyezték a megyére, végül úgy döntött, hogy elhagyja a testületet.

A vizsgálótiszt távozásával egy rendőr sem maradt, aki a nyomozás 2016-os kezdetétől felügyelte és átlátta Szlovákia történetének legsúlyosabb büntetőeljárását, aminek keretében több mint 40 gyilkosságot vizsgáltak és még vizsgál mindig a rendőrség.

Sivoková mellett a nyomozásban részt vett még Ľubomír Daňko, akit miután visszahívtak a NAKA éléről, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány (Zastavme korupciu) munkatársa lett. Ez év júliusában közfeladati helyzettel való visszaélés elkövetésével gyanúsították meg.

A bűnbanda felosztásában kivette a részét Štefan Mašin is. A nyomozótisztet pár hónappal ezelőtt felfüggesztették a szolgálatból, miután őt és pár kollegáját a büntetőeljárások manipulálásával gyanúsították meg – ez az elhíresült Čurilla-ügy.

Péli Zsolt és Milan Sabota is dolgozott a dunaszerdahelyi maffia rémtetteinek feltárásában. Utóbbit Mašinnal együtt gyanúsították meg.

A Paraméter információi szerint a Sátor-maffia még elő tagjai ellen jelenleg zajló büntetőeljárásban 21 gyilkosságot vizsgál a rendőrség. Ez a majd két tucatnyi gyilkosság és annak több 10 ezer oldalas irata maradt gazdátlanul.

Olvassa el továbbá:

Ahogy arra Juraj Šeliga (Demokrati) pénteki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, a NAKA megszüntetése után nem csak a Sátor-maffia és Dora Ferenc ügyei maradtak nyomozó nélkül. Tibor Gašpar (Smer) korábbi országos rendőrfőkapitány, Norbert Bödör nyitrai oligarcha, Ľudovít Makó a Pénzügyi Hatóság bűnügyi osztályának korábbi vezetője, Marek Para védőügyvéd és még sok más ismert személy ellen indított büntetőeljárás lóg most a levegőben.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program