Tüntetés a magyar közmédiáért

camera

32

Tüntetés a magyar közmédiáért

A szerző felvételei. 

Megosztás

Hogy miért jelentem meg a magyar közmédia székháza előtti tüntetésen 2024. október 5-én?

A témába ugrás előtt leírom, hogy természetesen nem elítélendő az egész magyar közmédia. Vannak értékes műsoraik, nagyszerű műsorvezetőik is.

A politikai tartalmú hírek egyoldalúsága azonban helytelen egy, a minden magyar állampolgár adójából fenntartott közmédiától, amely híradásai elfogultságot mutat a jelenlegi kormány felé. Idézet egy 2022-ben az M1-től távozó hírfelolvasótól:

“A kormányról szóló hírek mind pozitívak, az ellenzékről szólók mindig negatívak.” Ezt tehát Borsa Miklós nyilatkozta, aki továbbá “Az M1-nél töltött időszakra visszaemlékezve felidézett egy kényelmetlen szituációt, amikor egy olyan hírt kellett beolvasnia, amit már rég megcáfoltak.”

Jómagam felvidékiként, és Budapesten tanuló egyetemistaként vettem részt a tüntetésen. Én személy szerint 2022. augusztusában tapasztaltam meg, hogy mennyire képes elferdíteni a valóságot a közmédia a híradóiban. Néhány egyetemista társammal éppen Sopronban voltunk az (akkor még) Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai állomásán az augusztus 20-a körüli napokban, onnan követtük az alábbi híreket:

Az államalapítás ünnepnapjának estéjén tartandó budapesti tűzijátékot a várt zivatarok miatt elhalasztották. A napközbeni meteorológiai előrejelzésekkel ellentétben azonban a tűzijáték eredetileg tervezett időpontjában nem alakult ki zivatar a magyar fővárosban.

Pár napon belül menesztették az OMSZ akkori elnökasszonyát, Radics Kornéliát. Előtte azonban maga a közmédia is részt vett a hangulat tetézésében. Valótlanságokat állított, úgy vágta össze a saját médiameteorológusuk augusztus 20-i esti időjárás-jelentését, mintha ők nem vártak volna zivatart aznap estére, csakhogy az OMSZ-ot gyalázhassák. Az alábbi linken megtekinthető az M1 esti teljes időjárási helyzet jelentése, valamint az utólag összevágott, hazug híradás is.

Tehát, ha az egész ország közös médiája szándékosan ferdíti a valóságot, erről mit sem sejtve sok néző, igenis szükséges véleményt nyilvánítani, ellenállást mutatni akár a közmédia székházánál is.

Tettem ezt én is annak reményében, hogy ebben változás következik be.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program