"Miniszterelnöki téma" lett az energiaárak alakulása: félmilliárd euróba kerülne Fico ötlete, ami a pénzügyminiszternek sem tetszik

camera

1

"Miniszterelnöki téma" lett az energiaárak alakulása: félmilliárd euróba kerülne Fico ötlete, ami a pénzügyminiszternek sem tetszik

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

A konszolidációs csomag bemutatása után úgy tűnt, jövőre már csak célzott támogatást nyújt az állam a rezsiköltségek fedezésére az arra rászoruló családoknak, mindenki másnak viszont jelentősebb energiaár-emelkedésre kell számítania, mindenekelőtt ami a gázt illeti. A hétvégén viszont "miniszterelnöki téma" lett az energiaárak alakulása, így még minden változhat.

Pár napja még úgy tűnt, a pénzügyminiszter kész szembesíteni a szlovák állampolgárokat az energiaárakkal kapcsolatos támogatások rendszerének módosításáról, a kormányon és párton belüli felettese, Robert Fico kormányfő azonban közbeszólt, így az energiaárak – Kamenický szavaival élve – miniszterelnöki téma lett.

Korábban úgy tűnt, jövőre már csak célzott támogatást nyújtanak majd az arra rászorulóknak a rezsiköltségek kifizetéséhez, ez pedig mindenki másnak 30 százalékos gázáremelkedést, az országnak pedig 5 százalékos inflációnövekedést eredményezett volna az áfaemelés hatásával együtt – írja összefoglalójában a DenníkE.

A Smer korábban azt ígérte, hogy a konszolidációs intézkedések minimális mértékben érintik majd az egyszerű embereket, ezt viszont az energiaárak meredek emelkedésével nyilvánvalóan nem tartanák be.

Fico a Sobotné dialógy című politikai műsorban jelezte, hogy a költségvetésből jelentős összeget szán a kormány az energiaárakhoz való hozzájárulásra, és nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy nem célzott, hanem továbbra is mindenkit érintő támogatására lehet számítani.

Ez viszont nem lesz olcsó: a pénzügyminiszter szerint 400-500 millió euróba kerülhet egy ilyen intézkedés.

Kamenický ehhez csak annyit tett hozzá, a személyes véleménye, hogy valóban szélesebb körű támogatásra van szükség az energiaárak terén – hogy ne csak a legnehezebb körülmények közt élő emberek legyenek rá jogosultak –, de nem általánosra, amely mindenkire vonatkozik.

Az ezzel kapcsolatos kérdések tehát továbbra is nyitottak, hogy miként sikerül a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek közös nevezőre jutnia, október 15-én kiderülhet, amikor a tervek szerint a költségvetésről tárgyal majd a kormány.

Amennyiben továbbra is marad az általános érvényű, mindenkire vonatkozó energiatámogatás, Szlovákia szembemegy az Európai Bizottsággal, amely a hasonló segélyek megszüntetését szorgalmazza legkésőbb az idei év végéig.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program