Továbbra is vényköteles marad az esemény utáni tabletta Magyarországon

Megosztás

A parlament hétfői (10.07.) ülése során az ellenzéki Párbeszéd frakcióvezetője, Tordai Bence szólalt fel az ügyben, az illetékes miniszter helyettese azonban elutasította javaslatát.

Az ilyen kérdésekben érintett Pintér Sándor belügyminiszter helyett helyettese, Rétvári Bence reagált Tordai javaslatára, mi szerint Magyarországon, a többi uniós országhoz hasonlóan el kellene törölni az esemény utáni tabletták vénykötelességét. Rétvári azt állítja, hogy erről nem a kormány dönt, hanem egészségügyi szakértői szervezetek, szerinte pedig a jelenlegi szabályozást utóbbiak is támogatják.

Ennek kapcsán Rétvári leszögezte, hogy a kormány nem tervezi a vénykötelesség megszüntetését, szerinte ugyanis “nem politikusoknak, hanem orvosoknak kell erről vitázni” – számolt be róla a Telex.

Tordai ezzel szemben emlékeztette Rétvárit arra az esetre, amikor egy külföldi diáklánynak egyik sürgősségi osztályon sem írtak fel sürgősségi fogamzásgátlót, az egyik orvos pedig még ki is emelte, hogy azért nem teszi ezt meg, mert “nem ért egyet” annak használatával. Az ellenzéki politikus szerint rendkívül nyugtalanító, hogy Magyarországon olyan orvosok praktizálnak, akik személyes nézeteikre hivatkozva tagadják meg pácienseik ilyen jellegű kéréseit, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az esemény utáni tablettát igénylő nők sokszor megalázó viselkedést tapasztalnak az orvosok részéről.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program