Fico felajánlotta, hogy Szlovákiában alapozzanak meg a felek a nagy béketárgyalásnak

camera

1

Fico felajánlotta, hogy Szlovákiában alapozzanak meg a felek a nagy béketárgyalásnak

Robert Fico és Denisz Smihal (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

A kormány az elkövetkezőkben is kész folytatni a hasonló kormányközi konzultációkat Ukrajnával. Az ukrán kormányt ezért meghívta egy újabb találkozóra, amire jövő év januárjában vagy februárjában kerülhet sor – számolt be róla Robert Fico (Smer) miniszterelnök azt követően, hogy a szlovák és az ukrán kormány Ungvárnál tárgyalt.

Fico kijelentette, hogy minden olyan tervezethez jelentkezik, amely biztosíthatja a békét Ukrajnában. „Amennyiben a nagy békecsúcs keretén belül kisebb találkozókat kellene tartani, például, amelyeken a nagy csúcs egyes paramétereit kellene megvitatni, akkor felajánlom a szlovák vendéglátást” – jelentette ki Fico. Elmondása szerint Szlovákia ilyen esetben nem spórolna a forrásokkal és az energiával, és mindent megtenne annak érdekében, hogy az esetleges konferencia maximálisan sikeres legyen.

A szlovák és az ukrán fél belügyminisztereinek, oktatásügyi minisztereinek és földművelésügyi minisztereinek találkozóját követően közös memorandumot írtak alá. Ez egy megállapodás a visszafogadás végrehajtásáról. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint mindez az ukrán állampolgárok visszatérési algoritmusának tökéletesítését takarja.

Smihal szerint a felek kölcsönös megértési memorandumot is aláírtak, amely az ukrán diákok és tanárok támogatását feltételezi Szlovákiában. Ebben szó van az innovációs tevékenységgel kapcsolatos oktatási intézmények együttműködéséről is. A földművelésügyi miniszterek szándéknyilatkozatot írtak alá.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program